Millî Siber Güvenlik Zirvesi’nde, siber güvenlik ihtiyaçları ele alındı. Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, “Hedefimiz, siber güvelikteki yerlileştirme çalışmalarımız sayesinde müşterilerimize, kendi güvenli altyapımızla, dünya standartlarında Bulut ve Bulut Güvenliği hizmetleri sunmak” dedi.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin, 22-26 Kasım tarihlerinde ‘Siber Güvenlik Haftası’ kapsamında düzenlediği fuarda gerçekleştirilen “SDN ve Bulut Teknolojilerinin Geleceği” başlıklı panelde, verilere tek noktadan ulaşma ve yönetme kolaylığı sağlayan SDN ve bulut güvenliği veteknolojileri masaya yatırıldı.
Panelde konuşan Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, siber güvenlik tehditlerine karşı, güvenlik öğelerini güncelleme ve yükseltme maliyetini kontrol etmek için güvenlik ağı işlevlerinin de sanallaştırılası gerektiğini belirtti. Bu bağlamda bulut teknolojisinde SDN’nin yoğun olarak kullanıldığını belirten Küçük: “SDN’nin sağladığı başlıca avantajlardan biri, ağı merkezi bir perspektiften yönetme yeteneğidir. Bu teknoloji ile ağ altyapısında anında değişiklik yapmak mümkün. İleride daha duyarlı, tam otomatik ve son derece güvenli hale gelecek bu teknolojinin, küresel pazarda önemli bir yer edineceği öngörülüyor” dedi.
“Bulut güvenliği konusunda siber güvenlik uzmanları yetiştirmeliyiz”
Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel çapta işletmelerin dijital dönüşüm stratejileri; maliyetleri düşüren, altyapı karmaşasını ortadan kaldıran ve çalışma alanını genişleten SDN ve bulut teknolojileri etrafında şekilleniyor. Geleneksel güvenlik araçları ve yaklaşımları dinamik, sanal ve dağıtılmış bulut ortamlarının zorluklarına pek uygun olmadığından, yeni güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için güvenlik ekipleri, güvenlik stratejileri güncellenmek zorunda. Bu anlamda bulut güvenliği konusunda yetenekli siber güvenlik uzmanları yetiştirmemiz çok önemli.”
Türk Telekom’dan ‘Bulut Güvenliği’ konseptiyle koruma
Türk Telekom olarak “Bulut mimarisini oluşturmak için çalışmalar” yaptıklarını vurgulayan Küçük şu değerlendirmede bulundu: “Mevcut güvenlik ve ağ teknolojisi dağıtımlarını birleştiren bir yapı sunan SASE mimarisi içinde yer alacak bileşenlerin belirlenmesi, kullandığımız ve yerlileştirme kapsamında yönettiğimiz projeler içerisindeki güvenlik ürünleri ile entegrasyonların nasıl sağlanacağı gibi konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk Telekom olarak hedefimiz, siber güvenlikteki yerlileştirme çalışmalarımız sayesinde, Bulut Güvenliği mimarisini dünya standartlarına hazır hâle getirip, müşterilerimize kendi güvenli altyapılarımızla Bulut hizmetlerini sunmak.”