Brezilya ormanları kritik erişe geldi! Küresel ısınma artacak

Brezilya ormanları kritik erişe geldi! Küresel ısınma artacak

Küresel ısınma son yıllarda Dünya’nın en ciddi problemlerinin önünde yer alıyor. Ormanların yok olması ile ısılar daha fazla artıyor. Geçtiğimiz yıllarda Brezilya Amazon ormanları zaten yok edilmişti. Ancak şimdi ülkedeki ormanlar kritik eşiğe geldi. İşte detaylar.

Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma, geçtiğimiz yıl on yıldaki en yüksek yıllık seviyesine yükseldi. Araştırmacılar, bu durumun, evrensel küresel ısınmayı daha da artıracağı yönünde uyarılarda bulundu. Brezilyalı bir araştırma enstitüsü olan Imazon, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ağustos 2020’den Temmuz 2021’e kadar, önceki 12 aylık döneme göre %57 artışla 10.476 kilometrekare Amazon yağmur ormanının yok edildiğini bildirdi.

Brezilya ormanları kritik erişe geldi! Küresel ısınma artacak

Raporlarda, “Yalnızca Temmuz ayında 2.095 km², 2020’de aynı aya göre %80 daha fazla ormansızlaştırıldı” ifadelerine yer verildi. “Bu alan São Paulo kentinden daha büyük.” Enstitüye göre, kuzeydoğudaki Pará eyaleti Temmuz ayında en şiddetli ormansızlaşmaya maruz kaldı. Bu durum sadece Brezilya için değil tüm dünya için problem anlamına geliyor. Imazon araştırmacısı Carlos Souza The Guardian‘a “Ormansızlaşma kontrolden çıktı” dedi. “Brezilya, sera gazı emisyonlarını acilen azaltmaya çalışan küresel iklim gündemine karşı çıkıyor.” Brezilya’da yerli halk da başta olmak üzere çoğu gönüllü kişi yağmur ormanlarına yapılan müdahalelerin önüne geçmeye çalışıyor. Ancak tüm çabalara rağmen ormanlar yok olmaya devam ediyor. Böyle giderse küresel ısınmanın etkileri beklenenden çok daha çabuk hissedilmeye başlayacak. Amazon ormanlarının yer yer “verimsiz” ve “çöl gibi” olarak nitelendirilmesi durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Honor Google dopingiyle satışlarını arttırdı