Bir teknoloji mağazasında kalan son güç kaynağı: Frisby 650W Power Supply

fir1

#İŞBİRLİĞİ

Bundan birkaç ay kadar önce, bilgisayarlarımdan bir tanesinde, “acil yetiştirilmek üzere” bir proje üzerinde çalışıyordum. Bitirmeme çok az kalmıştı, ki bir anda “pat!” diye bir sesle yankılandı odam. Sesin şaşkınlığını atlatır atlatmaz, bilgisayarımın kapandığını fark etmiştim. Herhalde güç kaynağım gitti diye geçirdim içimden. “Umarım diğer parçalara bir zarar gelmemiştir” diyerek açtım kasayı. Evet, yanık kokusu güç kaynağından geliyordu ve öyleyse hemen değiştirilmesi gerekirdi. Frisby 650W Power Supply

Bir teknoloji mağazasında kalan son güç kaynağı: Frisby 650W Power Supply

Dışarı fırladığım gibi en yakındaki teknoloji mağazasına gittim (Evet, TV’de o reklamları dönen mağazalardan bir tanesi). Kaybedecek pek vaktim yoktu, zira PC’yi toparlayıp aynı gün içinde işimi tamamlamalıydım. Mağazada yalnızca 1 tane, evet “bir” tane güç kaynağı vardı. Şaşırmıştım doğrusu. Ya o gün herkes güç kaynaklarına hücum etmişti ya da uzun süredir yeni stok girişi yapılmıyordu. Her neyse…

O bir tane güç kaynağı ise, Frisby markasına ait, 650W’lık (FR-PS65F12B) bir modeldi. Düşününce, pek çok kullanıcı için PC’de “Ucuz olsun da ne olursa olsun” mantığıyla hareket edilen parçalardan biridir güç kaynağı. Markasına, modeline, sertifikalarına ve güvenlik detaylarına bakanların sayısı, bakmayanlara kıyasla daha azdır diye düşünüyorum. Öte yandan, yine konusu açıldığında en çok eleştiri alan, “kesinlikle tavsiye etmem” denilen markalar arasında da Frisby ve Everest gibi isimleri görürüz.

Bir teknoloji mağazasında kalan son güç kaynağı: Frisby 650W Power Supply

Kendi adıma konuşmam gerekirse, daha evvel defalarca kez Everest gibi güç kaynakları kullandığımı hatırlıyorum, özellikle de lise ve üniversite zamanlarımda. Ciddi bir sorunla karşılaştığımı ise hatırlamıyorum. Tabii ki bozulanlar olmuştu, ama diğer PC bileşenlerime bir zarar gelmemişti. Bu arada şu an diğer PC’mde kullandığım güç kaynağım ise, Cooler Master’ın 700W’lık bir modeli ve gayet memnunum! Gelelim şimdi yeni güç kaynağıma!
Maksimum olarak 650W değerde güç verebilen bu aygıt, orta – üst seviye olarak nitelendirilebilecek bir sistemde rahatlıkla çalışabiliyor. Büyük bir fanı ve ısıyı tahliye edebilmesi adına petekli bir tasarımı var. Bağlantı kabloları da yeterli. Aynı anda birden fazla hard disk ve optik disk okuyucu kullananlar için sorun olmayacaktır. Çalışırken 12cm’lik fanı da genellikle pek ses çıkarmıyor.

“Peki güvenlik tarafında neler var?” diye soracak olursanız, “Yüksek voltaj koruması”, “Aşırı güç koruması”, “Düşük voltaj koruması” ve “Kısa devre koruması” gibi detaylar var. Ha kutunun üzerinde “Şu kuruma onaylatılmış, şu güvenlik sertifikalarını almıştır” gibi ibareler olur bazen. İşte o tip ibareler bu üründe yer almıyordu, bilginize.

Evet, 2-3 aydır bu ürünü kullanıyorum ve şu an için memnun olduğumu söylemeliyim. Ürün, 260 TL fiyat etiketiyle bulunabiliyor.

Özellikler:

Maksimum güç : 650W
Sürüm ATX12V : ATX 2.3
Güç faktörü düzeltici (PFC) : Aktif
Giriş voltaj şebekesi aralığı : 200 ~ 240V
Ana güç konnektörü : 20 + 4 pin
CPU gücü için konektörler (CPU) : 1 x 4 + 4 pin
Ekran kartı güç bağlantısı (PCI-E) : 2 x 6 + 2 pin
15-pin SATA konnektör sayısı : 6
4-pin Molex konnektör sayısı : 3
Ana güç kablosu uzunluk : 520 (mm)
CPU güç kablosu uzunluk : 720 (mm)
Ekran kartı (PCI-E) güç kablosu uzunluk : 520 (mm)
Örgülü kablo : Evet
Fan boyut : 120 x 120 (mm)
Boyutlar : 140 x 150 x 86 (mm)

E3 2019’daki dikkat çekici 15 oyun! Cyberpunk 2077’den Doom Eternal’e kadar!