Bir mühendislik harikası olan Light L16 kameralar

LightL16

Evet, yanlış duymadınız. Light L16 kameralar 2015 yılında LIGHT firması tarafından bir mühendislik harikası olarak karşımıza çıkmıştı.

Peki, Light L16 kameraları bu kadar önemli yapan özellik ne idi? Gelin bir göz atalım.

L16 kameralar arka tarafına oldukça hoş bir tasarım ile başarılı bir şekilde yerleştirilmiş akıllı telefon kamera boyutlarında olan tam 16 farklı kameraya sahip. Herbir kamerası 28mm, 70mm, 150mm arasında değişen ayrı zoom yapabilme mesafesine, odaklanabilme ve görüş açısına sahip. Fotoğraf çekimi sırasında hepsi aynı anda çalışarak DSLR fotoğraf çekim işlemini yapıyor. Çekilen resimleri depolamak için bir hafıza kartına sahip. Yani sonrasında çekilen resimler hem telefon hemde bilgisayarda düzenlenebilmesi için aktarılabiliyor.

Üstelik fiziki boyutu akıllı telefonlardan pekte farklı değil. 5” FHD ekrana sahip olan kameranın fiziki boyutu ise 165 x 84.5 x 24.05 mm. Ağırlığı ise 145 g. Yani kolaylıkla el ve sırt çantanızın içine atıp yanınızda gezdirebilirsiniz. Fiyatı ise $2000.

Tabi, L16 kamerasına ait fotoğraf çekiminin olumsuz özellikleride mevcut.

Sokak çekiminde başarılı ancak düşük ışıkta renk dengesini çok iyi ayarlayamıyor ve bir diğer sorun ise 150mm yakınlaştırma mesafesinde çokda iyi odaklanamıyor. Detaylar kayboluyor buda ortaya tam net resimler çıkaramamasına sebep oluyor.

Çoklu kamera modülü öncüsü olan Light firması için sorun şu ki, 2015 yılında market raflarında yerini alan L16 kamerasıyla, Apple, Samsung ve şimdide Huawei olmak üzere büyük teknoloji şirketlerinin oldukça dikkatini çekmiş durumda. Şimdi artık akıllı telefonlarınada çoklu kamera modülünü dahil ediyorlar. Üstelik L16 kamerasında bulunan olumsuz çekim özelliklerini hesaba katarak daha iyisini müşterinin önüne çıkarmaya başladılar bile.

Oldukça başarılı bir mühendislik çalışması ortaya çıkaran Light firması geçtiğimiz yıl sonlarına doğru iPhone, Samsung gibi bir akıllı telefon üreticisiyle birlikte çalıştığını söyledi. Ancak pazara nasıl gireceği hala net bir şekilde bilinmiyor. Belki Light firması kendine ait bir orta sınıf akıllı telefon üreterek Apple ve Samsung gibi firmalarla rekabet etme fırsatı yakalamak isteyebilir.

Çoklu kamera modulü öncüsü olan Light firması çokda zayıf kalmayacaktır gibi görünüyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak.

L16
28mm / 70mm / 150mm