Bilişim sektöründe, yazılım uzmanından iş analistine kadar nitelikli eleman açığı artmaya devam ediyor. Yenibiris.com’un verilerine göre, bu dönemde bilişim sektöründe yaklaşık 4700 kişilik bir istihdam olacak. Özellikle Türkiye’nin doğusundaki iş ilanlarına gençlerin ilgisi çok fazla. Bu bölgelerdeki başvurularda yaşanan artış yüzde 500’ün üzerine çıktı.
Yenibiris.com artan ilan trafiğinden yola çıkarak bilişim sektöründeki istihdamı mercek altına aldı. Bilişim sektöründe çalışan sayısının 150 bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. Yenibiris.com verilerine göre, son 10 yılda sektördeki özgeçmiş sayısı yüzde 1390 oranında arttı. İş ilanlarında ise son 4 ay içinde yüzde 49 oranında bir artış gözlendi.
Bilişim sektöründe en çok ihtiyaç duyulan pozisyon, her zaman olduğu gibi yine Yazılım Uzmanlığı. Bu pozisyonda en çok arananlar .Net Yazılım Uzmanı, PHP Yazılım Uzmanı ve Web Yazılım Uzmanı. Yazılımdan sonra Satış Temsilcisi, Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Teknik Servis Elemanı, Web Tasarım Uzmanı, Ön Muhasebe ve Sekreterlik geliyor.
Yıldızı parlayan meslekler
Sektörde teknolojinin gelişimine paralel olarak yeni alanlar oluşuyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki yıllarda popüler olmaya devam edecek ve yeni oluşacak meslekler şöyle: SEO (Search Engine Optimization-Arama Motoru Optimizasyonu) Uzmanı, SEM (Search Engine Marketing, Arama Motoru Pazarlama Danışmanı, Veri Ambarı Yöneticisi, Veri Madenciliği Uzmanı, Veri Güvenlik Danışmanı, Bulut Bilişim Mühendisi, Sanallaştırma Danışmanı, Test Danışmanı, İş Analisti, Mobil Uygulamalar Uzmanı, ERP Danışmanı, Dijital Pazarlama Uzmanı, Mobil Yazılım Uzmanı, İş Mimarisi Uzmanı, İş Zekâsı Uzmanı, Bulut Mimarisi Uzmanı, Ağ Mimarisi Uzmanı, M2M Uzmanı.
Sosyal beceriler de gerekli
Bilişim sektörüne yapılan başvurular artsa da sektörde nitelikli eleman eksikliği artarak devam ediyor. Inproda Danışmanlık Yönetici Ortağı Cafer Telci bu alana yönelmek isteyen gençlerin, okuluna gidemeseler de çeşitli sertifikalarla kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söylüyor: “Şirketlerin istediği ilk şey deneyim, ancak bilişim sektöründe deneyim, sadece yıl sayısı demek değil. Kişinin kaç projede yer aldığı, ne kadar farklı projelerde sorumlu olduğu konuları deneyimle doğrudan orantılı.” Cafer Telci, çalışmaya üniversitenin ilk yıllarında başlanması ve şirket adından ziyade, kimlerle çalışılacağı ve ne öğreneceğine önem verilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Teknik becerilerin yanı sıra teknik olmayan/sosyal becerilerin de öne çıktığını hatırlatan Cafer Telci, “Yazılımcıların sosyal olmadığı, sadece kodlarla uğraştığı gibi bir yanlış inanış var. Oysa işverenler hep sosyal becerileri gelişmiş yazılımcılar istiyor” diye ekliyor.
Bilişim sektörü oyuncuları ise işe alım planlarını şöyle anlatıyor:
“Vodafone yatırımlarında aslan payı Türkiye’ye”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay:“Vodafone Türkiye bünyesinde 3300’ü aşkın kişi çalışıyor. Ayrıca 43.000 kişilik bir ekosistemimiz bulunuyor. Türkiye’nin kalkınması için özellikle önem verdiğimiz istihdam sağlama konusunda değerli bir adım daha atarak, Şanlıurfa’da 40 milyon TL yatırımla 350 kişilik istihdam sağlayan çağrı merkezimizin açılışını şubat ayında gerçekleştirdik. Bu yıl, destek fonksiyonlarda iç müşteri deneyimini ön plana çıkaran iş ortaklığı potansiyeli yüksek olan profesyonellere, mühendislik tarafında belirli yazılım dillerine hakim yazılım geliştirme mühendislerine, satış tarafında ise sabit telekom deneyimi olan, nitelikli ve yetişmiş insan gücüne yatırım yapıyoruz. Vodafone Türkiye olarak, son 4,5 yılda yıllık ortalama 813 milyon TL yatırım yaptık. Önümüzdeki 2 yılda da yıllık yatırımlarımız bunun üzerinde olacak. Vodafone Grubu, gelişmekte olan ülkelere yatırım stratejisi doğrultusunda Mart 2016’ya kadar dünya çapında 7 milyar sterlin organik yatırım yapma kararı aldı. Türkiye olarak, biz aslan payını aldık ve bu payı da ek yatırımlar için kullanacağız.
“Üniversite işbirliklerimiz artacak”
Proline İnsan Kaynakları Müdürü Özlem Kopuz: “İstanbul merkezimiz, Ankara bölge müdürlüğümüz ve Katar ofisimiz bünyesinde yaklaşık 150 kişi çalışıyor. 2014 için özellikle genişleyen yurtdışı operasyonlarımız paralelinde ağırlıkla sistem, yazılım ve network mühendisleri ile proje ve ürün yöneticilerine yönelik bir işe alım planımız var. Yıl içerisinde yaklaşık olarak 20 kişilik bir personel alımı yapmayı planlıyoruz. Ayrıca bu yaz hayata geçirmeyi planladığımız ‘Proline Bilişim Akademisi’ projesi ile yeni mezunlara, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik özel bir istihdam uygulaması da gündemimizde bulunuyor.”
“Biyometri Türkiye’de gelişecek”
ÖLÇSAN Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Hatice Kalyoncu: “Çeşitli dönemlerde artmak ya da azalmakla beraber, şirketimizde ortalama 25 kişi çalışıyor. 2014 yılı içinde orta ve üst düzey olmak üzere 2 yönetici ile 8 yazılım mühendisi almayı hedefliyoruz. Biyometri ve biyometri teknolojileri konuları Türkiye için yeni olarak tanımlanabilecek kavramlar. Biyometri temelinde yeni iş alanlarının yakın gelecekte karşımıza çıkacağını, hatta biyometri konusunun mevcut iş alanlarının genişlemesine de neden olacağını söyleyebiliriz.”
“Mobilde nitelikli eleman yok”
Monitise MEA CEO’su Fatih İşbecer: “Mayıs itibariyle 160 kişilik bir ekibiz. 2014 sonunda 200-210 kişilik bir ekip olmayı hedefliyoruz. En çok yazılım geliştirme mühendisi, yazılım test mühendisi, tasarım ve kullanıcı deneyimi uzmanı alacağız. Şu an sektörde mobil yazılım ve mobil tasarım öne çıkıyor. Bu alana girmek isteyen birçok yeni mezundan iş başvurusu alıyoruz; fakat bu başvuruları incelediğimizde mobil alan uzmanlığının henüz Türkiye’de tam anlamıyla oluşmadığını da görüyoruz. Değerlendirmelerde çok titiz davranıyoruz ama sektörde, örneğin çok az teknik bilgiye sahip yetenekli yazılım satış uzmanı, yazılım proje yöneticisi ve yazılım iş analisti var. Fakat bizim için en zor bulunan pozisyonun yazılım test mühendisliği olduğunu söyleyebiliriz.”