Bilim İnsanları Minik Beyinler Üretti!

Bilim İnsanları Minik Beyinler Üretti!

Bilim insanları şaşırtıcı bir keşfe imza attı. İşte tüm detaylar.

Bilim insanları laboratuvarda minyatür bir insan beyni modeli oluştururken en zorlu adımlardan bazılarını aşmanın bir yolunu buldu. Hollanda’daki araştırmacılar, kök hücrelerin milyonlarca çoğalması ve nöronlar gibi farklı hücre türlerine dönüşmesi için çaba harcamak yerine, doğrudan fetal beyin dokusundan bir beyin organoidi geliştirmeyi başardılar. Ortaya çıkan kendi kendini organize eden yapı, yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde. Her ne kadar gerçek bir organ olmasa da (düşünceleri, duyguları ya da bilinci yok), araştırmacılar bunun özellikle çocuklarda beyin hastalıkları ve bozukluklarının tedavisinde değerli bir model olacağını umuyorlar.

Bilim İnsanları Minik Beyinler Üretti!

Hubrecht Enstitüsü ve Princess Máxima Merkezi’nde organoid araştırmalarında öncü olan Hans Clevers, “Çalışmamızla organoid ve beyin araştırma alanlarına önemli bir katkı sağlıyoruz” diyor.

“Şimdiye kadar çoğu insan organından organoidler elde edebildik ama beyinden elde edemedik; artık bu engeli de aşabilmemiz gerçekten heyecan verici.” Fetal beyin dokusu genellikle isteğe bağlı kürtajlardan elde edilir ve bilimsel araştırmalardaki etik izinler ülkeden ülkeye önemli ölçüde farklılık gösterir; bazı ülkeler bunun kullanımını tamamen yasaklarken, Hollanda gibi diğerleri ise kullanımına katı sınırlamalarla izin vermektedir. Bilim alanında ciddi gelişmeler hepimizi ilgilendiren sonuçlar doğuracağı için bu tarz buluşlar herkes adına oldukça heyecanlı da desek yanlış olmaz.

Predator BiFrost ve Nitro Serisi Ekran Kartlarıyla Oyun Portföyünü Genişletiyor