Bundan kısa bir süre önce bilim insanları, bataryaların patlama reaksiyonları ile ilgili gözlem yapamadılar. Şimdi ise bunu gözleyebilmek için bir yol üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Moleküler bir göz sayesinde pillerin patlama reaksiyonu ortaya koyulacak.
ABD Enerji Bakanlığı’ndan bilim insanları, lityum iyon pillerin içinde meydana gelen kimyasal reaksiyonu gerçek zamanlı olarak gözlemek için “moleküler göz” geliştirdi. Bu göz, bileşenleri, pillerimizin çoğuna güç veren mekanizma olan katı elektrolit interfaz (SEI) içinde nasıl etkileştiğini incelemek için kütle spektrometrisi tercih ediyor. Bu gözün çalışma prensibi Nature dergisinde yayınlanan makalede ayrıntılı olarak açıklandı. Lityum-iyon pillerindeki elektrot ve elektrolit etkileşiminin izlenebildiği ifade edildi.
Bataryaların patlama reaksiyonları net anlaşılacak
Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bu çalışma; lityum-iyon pillerinin geliştirilmesine yardım ediyor. Daha büyük bir projeyi gözlemek için de bu gözleri kullanmak mümkün olacak.
Araştırmacılar elektrot ve elektrolitler yardımıyla çok daha dayanıklı, esnek ve kararlı lityum-iyon piller geliştirmek için yarışıyor. Bu nedenle pilin içindeki reaksiyonun gözlenmesi son derece önemli. henüz tam olarak patlama nedenleri bilinmeyen pillerin reaksiyonlarının gözlenmesi, büyük katkı sunacak. ABD ordusu, yaptığı bir açıklama ile lityum iyon pillerinin reaksiyonunu gözlemeye çalışan bilim insanlarının sıvı bazlı bir lityum iyon pil hakkında çalıştığını duyurdu.
Lityum iyon pillerinin neden böyle bir tepki verdiği anlaşılırsa, ilerleyen dönemlerdeki batarya çalışmaları rahatlar. Sizce bilim insanlarının yaptığı bu buluş daha başka ne tür yararlar sağlayabilir? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.