Biber gazı yasaklanmalı: Bilim insanları nedenini açıkladı!

Biber gazı yasaklanmalı

Toronto Üniversitesi’nin Uluslararası İnsan Hakları Programı’nın (IHRP) yaptığı bazı açıklamalara göre biber gazı yasaklanmalı. Bunun böylesine üst bir perdeden yansıtılması önemli. İşte konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.

Uzun bir süredir yapılan çalışmalar sonucunda biber gazı yasaklanmalı konulu raporlar hazırlandı. Hong Kong protestoları, İran’daki gösteriler ve ABD’deki Black Lives Matter eylemleri birçok gösterici tarafından yakından izlendi ve katılım yüksek oldu. Hong Kong gibi örneklerde barışçıl göstericilerin üzerine gaz sıkılması ve bu tür durumların çok sert sağlık problemleri yaratması raporda çok geniş bir şekilde kendisine yer buldu. Uzmanlardan Vincent Wong, bu tür gazların ciddi sağlık problemleri yaratabildiğini ifade etti.

Biber gazı engellenmeli raporu uygulanacak mı?

Göz yaşartıcı gazların teknik olarak savaşta kullanılması yasak ancak yine de protestolarda polisler tarafından göstericilere sıkılabiliyor. Bu durum hem çifte standart yaratıyor hem de bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yazıda göz yaşartıcı gazların yasallığındaki karmaşıklık çarpıcı bir şekilde ele alındı.

Biber gazı yasaklanmalı

Kanada’da daha önce göz yaşartıcı gazların kullanımının yasaklanması ile ilgili çok fazla baskı yapıldı. Ancak hükümet her seferinde bu baskılardan sıyrılmanın yolunu buldu. Elbette sadece Kanada değil. Tüm dünyada kimse bu konuda sorumluluk almak istemiyor. UC Davis Biber Gazı Olayı adıyla bilinen olayda Amerikalı bir polis, ortada herhangi bir neden yokken göstericilere bu gazdan sıktı.

 

Herkes bu raporun dikkate alınıp alınmayacağını merak ediyor. Sizce biber gazlarına kısıtlama getirilmeli mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.