Beyin ve müzik arasındaki yakın bağlantı nereden geliyor: Bilim insanları açıkladı

berbnrt

Beyin ve müzik arasındaki bağlantı son derece açık. Bu bağlantının bizlere güzel müzikler dinleyip eğlendirdiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde bazı parçalar bizi hüzünlendirebiliyor. Hadi gelin bunun beyin dalgaları ile alakasına birlikte bakalım.

Beyinle müzik arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla netleşiyor. Bilim insanlarının yaptığı beyin araştırmaları bunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Müzik notaları çalmaya başladığı andan itibaren insan beyni buna çeşitli frekanslarla tepki veriyor. Müzik ve beyin dersleri veren nörobilimci Kiminobu Sugaya bunun insan zihnine olan etkisini anlatmaya çalışıyor.

Ona göre beynin farklı kısımları farklı şekilde müzikten etkilenebiliyor. Hipotalamus, Amigdala, Nucleus Accumbens, Temporal Lob ve rontal Lob müzik dinlerken aynı anda aktif hale geliyor.

Beyin ve müzik arasındaki yakın bağ araştırılıyor

Yapılan araştırmalarda insan zihninin müziği çok hızlı bir şekilde algılama kapasitesi olduğu görülür. Birbirinden bağımsız seslerin bile bir araya geldiğinde insanlar tarafından müzik olarak adlandırılması oldukça ilginç. Diğer canlılarda olmayan bu yeti evrim süreci ile birlikte kazanıldı.

Beyin ve müzik

İnsanlar dakika başına vuruşu, ritimleri ve diğer bazı başka tempoları dinleyerek ona ayak uydurabiliryor. Ayrıca beynin müziğe karşı verdiği tepki kültürden kültüre farklılık gösterebiliyor. Mesela Türk Sanat Musikisi ve Batı Müziği notaları insanlarda farklı duygular uyandırıyor. Beyin ve müzik arasındaki ilişki buradan da açıklanabilir.

Realme şimdi de robot süpürge üretimine başlıyor

İnsan türünün sahip olduğu gelişmiş yapı onun müziği algılamasını sağlıyor. İnsan hayatının bir parçası haline gelen müzik ondan hiçbir zaman kopmuyor. Yani müzik ile ilgili yetilerini kaybeden bir insan yok. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.