‘Ben Hayattayım’ Uygulaması!

androidmavi

Her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez bir nesnesi olmayı sürdüren akıllı telefonlar neredeyse tüm ihtiyaçlarımıza karşılık veriyor. Keyifli dakikalar için oyun oynuyor, gördüğümüz yerleri fotoğraflayabiliyor ve sosyal medyada paylaşımlarda bulunabiliyoruz.

androidmavi

Ancak geliştirilen bazı uygulamalar tüm bunların dışında gerçek anlamda önem arz eden uygulamalar olabiliyor. Bir savaş ortamında ihtiyacınız olan en önemli şey nedir diye sorulduğunda herkesin farklı cevaplar vereceğinden eminiz. Bana göre böyle bir durumda tek önemli nokta birilerinin sizin yaşadığınızı bilmesi olurdu. Birilerinin yaşadığınızı bilmesi ve yardım geleceği umudu sizin hayatta kalmanızı sağlayacak yegâne duygudur. Ortadoğu’da yaşanan savaşlar bu durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz bir uygulamanın da çıkmasına neden oldu.

Lübnanlı Sandra Hassan isminde bir öğrenci ‘I Am Alive’ ismini verdiği bir uygulama geliştirdi. Dünya çapında ses getiren uygulama gerçek anlamda ölüm ile beraber yaşayan Lübnan halkı için tasarlanmış. Tek tuş ile bir bomba saldırısı veya tehlike sonrasında ‘I am Alive’ (Ben Hayattayım) mesajı göndermenize yarıyor.

Tek tuşa basarak otomatik Twitter ve Facebook hesabından ‘I am alive #Lebanın #Latestbombing’ şeklinde mesaj atan uygulama hayatta olduğunuza dair bir kanıt olarak görülebiliyor.

Tabii böyle bir uygulama zamanın kısıtlı ve tehlikenin olduğu noktalarda önem arz edebilir. Türkiye’nin deprem bölgesi olması böyle bir uygulamanın işe yarayabileceğini akıllara getirse de, daha önceki depremler göz önüne alındığında uygulamayı çalıştırmayı bırakın en ufak bir iletişim aracının çalışmadığı hatıra gelince durumun imkânsızlığı ortaya çıkıyor.