Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; dün gösterime giren Batman V Superman hakkındaki bu yazı, pek çok spoiler’i ve filmi hala izlemediyseniz, pek çok detayı ortaya çıkaracak. Sizden ricamız, kendi riskinizi almanız.
Tarihinin en merakla beklenen filmleri arasında, rahatça ilk beşe sokabileceğimiz Batman V Superman Dawn of Justice, dün gösterime girdi. Bu satırların, çizgi-roman hayranı yazarı da, nacizane de olsa film hakkındaki görüşleri paylaşacak.
Öncelikle filmin oyuncularını ele alalım: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg,Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter ve Gal Gadot… Bu oyuncular arasında, sırıtan tek bir isim dahi yok.
Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Ben Affleck, sinema tarihinin açık ara en iyi Batman’i… Christian Bale, başarılı bir oyuncu olsa da, garip neşesi ve Bruce Wayne’in esprileri ile asla Batman figürünü yüzde yüz yansıtamamıştı.
Ben Affleck ise, tam olması gereken Bruce Wayne/Batman karakterini temsil ediyor. Batman, 80 yıllık çizgi-romanında sadece birkaç kez gülümsemiştir ve bunlardan bazıları Joker’in kimyasalları nedeninden kaynakları. Her şeye karşı bir plan yapan, ciddiyeti ve görev bilinci ile karşımıza çıkan yeni Batman, tam anlamıyla çizgi romandan fırlamış gibi. Ben Affleck’in depresif oyunculuğunun da 10 numara olduğunu söyleyebiliriz.
Superman’i canlandıran Henry Cavill, Ben Affleck’in gölgesinde kalsa da, tatminkar bir oyunculuk sergilemiş.
Lex Luthor’u canlandıran Jesse Eisenberg ise maalesef, Joker’i andıran psikotik karakteri beklenen başarıyı sergilemekten uzak. Lex Luthor zeka ve ciddiyet figürüdür, Joker gibi dahi bir ruh hastası değil.
Superman V Batman’in en çok eleştirilen yönü karanlık yapısı. Bu, kanımızca hiç sorun değil zira, yapımcılar ve yönetmenler Dark Knight Returns ve Death of Superman gibi filmleri milat noktası kabul etmiş. Karşınızda, esprilerin havada uçuştuğu bir Avengers yok. Bruce Wayne’in, Superman düşmanlığının amaçları ayrıntılı biçimde açıklanıyor.
Gri ve kasvetli hava tüm filmi sarsa da, gerçekçilik zirveye taşınıyor.
Garip bir gerçek de mevcut. Superman’in gözlerden uzak kalması gereken ikinci kişiliği Clark Kent, fazla göze çarpıyor hatta Bruce Wayne’e doğrudan meydan okuyor.
Filmin ilk bölümü, kayda değer hiçbir aksiyon sahnesi içermese de, ikinci bölüm, bunun eksikliğinin acısını çıkarıyor.
Oyunculuklar çok başarılı: Gal Gadot ve Ben Affleck muazzam bir çıkarmış. Oscar ödüllü Jeremy Irons, rolünün hakkını verse de, Nolan’ın Dark Knight serisindeki Michael Caine’in biraz gölgesinde kalıyor.
Justice League’in nasıl bir araya geleceğinin hikayesi ise basit ama zekice kurgulanmış.
Filmin belki de en çok eleştirilen yönü ise Doomsday karakteri. Superman’i çizgi romanda öldüren varlık olarak tanınan Doomsday, gerçekçi gözükmek bir yana dursun, bilgisayar ekranın fırlamış – aslına bakarsanız öyle – gibi gözüküyor. Bizce, daha özenli makyaj ve CGi kullanılmalıydı.
Metacritic gibi siteleri ciddiye almazsak, yapımın, çizgi roman tarihinin en başarılı uyarlamalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, sinemaya yolunuz düşerse, bol komedi sosuna batırılmış Marvel filmlerinden birini beklemeyin.