Ay Tutulması Türkiye’den İzlenebilecek mi? Süper Mavi Kanlı Ay tutulması detayları yazımızda

Super Blue Blood Moon ay tutulması 2018

Dünya bugün üç ay tutulması na birden şahit olacak. Peki bu ay tutulmaları Türkiye’den izlenebilecek mi?

Bugün gerçekleşecek üç ay tutulması 2018 yılının ilk önemli gökyüzü olaylarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yılki ilk tutulma Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek. Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda ve Dolunay şeklinde görüleceği ve “Süper Mavi Kanlı Ay” olarak adlandırılan bu tutulma Türkiye saati ile 13:51 – 19:08 saatleri arasında gerçekleşecek. Ay tutulması tam olarak Büyük Okyanus, Kuzey Amerika, Asya, Rusya ve İskandinavya dan izlenebilecek. Tam ay tutulmasının bundan sonra 20137 yılında görüleceği uzmanlar tarafından açıklanmış durumda. ‘Süper Kanlı Mavi Ay’ tutulması ne yazık ki Türkiye’den izlenemeyecek.

Mavi AY Nedir?

Mayi Ay aynı ayı içinde 2 dolunay yaşanması durumuna verilen isimdir. 2018 yılının başında Bir Ocak tarihinde ilk dolunay yaşanmıştı. Bu gün ise 2. Dolunay gökyüzünde görünecek. İşte bugün görünecek dolunaya verilen isim Süper Mavi Ay. Bu durum her 3 yılda bir ortaya çıkıyor.

Diğer Tutulma 15 Şubat’ta

2018 yılının bir diğer tutulması 15 Şubat’ta gerçekleşecek Parçalı Güneş Tutulması. Antarktika’nın büyük kısmından ve Güney Amerika’nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma, 0 zamana göre saat 18.55’de başlayıp 22:47’de bitecek. Bu tutulma da Türkiye‘den görülemeyecek.ay tutulması

27 Temmuz’da Tam Ay Tutulması Türkiye’den İzlenecek

2018 takvimi içerisinde Türkiye’den izlenebilecek tek tutulma 27 Temmuz’da gerçekleşecek Tam Ay Tutulması. Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Rusya, Avrupa ve Güney Amerika’dan izlenebilecek tutulma, saat 20:13’te başlayıp saat 02:30’da bitecek.

İkinci tutulma ise 15 Şubat’taki Parçalı Güneş Tutulması. Antarktika’nın büyük kısmından ve Güney Amerika’nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 18.55’de başlayıp 22.47’de bitecek. Türkiye’den görülemeyecek olan bu tutulmada, Ay Güneş’in yüzde 60’ını örtecek.

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos’ta Parçalı Güneş Tutulması olacak. Kanada’nın en kuzeyi, Grönland, Rusya, İskandinavya, İzlanda ve Kazakistan’ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin’in büyük bölümünden izlenebilecek. Zamanı ise 08:02 – 11:30 saatleri arasında. Bu tutulma da Türkiye’den izlenemeyecek.