Avrupa Birliği Intel’e 400 milyon dolar ceza kesti

Intel Quantum

Intel’in yıllardır devam eden davasında Avrupa Birliği nihai kararını verdi; Şirkete 400 milyon dolar ceza kesildi.

Avrupa, son dönemde teknoloji ve internet şirketleri için zorlu bir pazara haline gelmiş durumda. Bunun başlıca sebebi ise Avrupa Birliği’nin son dönemde gerek veri güvenliği konusunda gerekse adil rekabet şartları oluşturma konusunda oldukça ısrarcı olması ve bunu sağlamak için sert cezalar vermekten kaçınmaması. Avrupa Birliği’nin gazabına uğrayan son teknoloji şirketi de Amerikalı işlemci üreticisi Intel oldu.

Avrupa Birliği bünyesinde yer alan Avrupa Komisyonu, Amerikalı şirkete 400 milyon dolar ceza kesti. Bu ceza, 2009’dan beri devam eden davanın sonucu olarak kesildi. 2009 yılında başlayan bu davada Intel, rakiplerinin işlemcisini kullanan ürünlerin satışı engellemekte suçlanıyordu. Nitekim Avrupa Komisyonu daha önce de şirketi suçlu bulmuştu. Ancak Amerikalı işlemci üreticisi bu kararı temyize taşıdı ve Avrupa Komisyonu kararını gözden geçirmek için dosyayı tekrar açtı. Bu hafta çıkan ceza kararı da bu temyiz sürecinin sonunda alındı.

intel guncellemesi4

400 milyon dolar Intel gibi dev şirket için bile son derece kayda değer bir rakam olsa da aslında şirket bu cezayı sevinçle karşılamış olabilir. Çünkü 2009 yılından beri devam eden davada çıkan ilk kararda, şirkete 1.06 milyar dolar ceza kesilmişti. Bu cezaya itiraz eden Intel, aslında kısmen de olsa istediğini almış oldu. Çünkü şirketin ödeyeceği ceza 1.06 milyar dolardan 400 milyon dolara düştü.

vivo iki yeni katlanabilir telefon hazırlıyor