Asus VivoBook S14 inceleme: Hem iş hem de okul süreçleriniz için

le2e23

#İŞBİRLİĞİ

Asus VivoBook S14, ilk bakışta ince, minimalist yapısıyla dikkatinizi çekecektir. 15.9mm kalınlıktaki cihaz, 1.3 kilo ağırlıkta. Dolayısıyla bir yerden bir yere rahatlıkla taşıyabilir, kucağınızdayken de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Metal malzeme kullanılarak hazırlanan ve yanlardan yumuşatılmış kesimlerle tasarlanan kasası, gerçekten göze hoş geliyor. VivoBook, en ince ve hafif laptoplardan bir tanesi olabilir.

Ürünün sol yan tarafına baktığımızda, 2 tane Thunderbold 4 Type-C bağlantı noktasını görüyoruz, ki ürünümüzün hızlı şarj desteği de bulunuyor. Burada ek olarak HDMI 1.4 ve 3.5mm bağlantı noktaları da bulunmakta. Ürünün hoparlör kalitesi ve yapay zekâ destekli gürültü engelleme özelliğine sahip mikrofon sistemi iyi bir performans sunuyor. Bu, özellikle yapacağınız görüntülü görüşmelerde işinize yarayacaktır. Hâlâ pandemi sürecinde olduğumuzu göz önüne alırsak, zaman zaman evden yürüttüğümüz iş ve uzaktan eğitim süreçleri için VivoBook’un iyi bir arkadaş olduğunu söyleyebiliriz.

Görüntülü görüşme demişken, laptopta 720p HD kamera yer alıyor ve özellikle iyi ışıklı ortamlarda net detaylar sunuyor. Deneyimlerimiz esnasında memnun kaldık.

Dizüstü PC’mizin sağ yan tarafına baktığımızda ise, bir tane USB 2.0, bir tane USB 3.2 Gen 1 bağlantı noktası ve bir de microSD girişini görüyoruz. Bu, ekstra depolama için pek çok kullanıcının hoşuna gidecek bir detay.

VivoBook S14, 14 inç değerde bir ekrana sahip

FHD çözünürlük ve 178 derecelik izleme açısı sunan ekran, iyi bir görüntüleme kalitesine sahip. Yeterli bir parlaklık düzeyi var ve istenildiği takdirde uzun süreli kullanımlar için göz konforu modu da aktifleştirilebiliyor.

Ekran tarafında biraz daha detay vermek gerekirse, ekran çerçeve oranı olarak %90’lık başarılı bir değerden de söz edebiliriz. Parlama önleyici bu ekran 400 nit parlaklık değerine sahip.

Gelelim klavye ve beraberindeki detaylara

Asus, bu ürününde de Türkçe karakter destekli tuşlara yer vermiş. Tuşlar genel olarak büyük ve aralarında yeterli boşluklar var. Yumuşak ve sessiz kullanıma imkân sunuyor. Alttan aydınlatma mekanizması da bulunuyor ve ışık seviyesini seçebildiğiniz gibi tamamen kapatabilirsiniz de. Dikkat çekici bir detay olarak, Enter tuşunun sarı çerçeve ile çevrildiğini ve ışık yandığında da güzel bir hava oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Ürünün kullanışlı bir dokunmatik pad’i var. Bu pad, aynı zamanda nümerik tuşları da barındırıyor. Bunu istediğiniz zaman aktifleştirebiliyorsunuz.

Biraz da sol alt kısma baktığımızda ise, bizi parmak izi okuyucu sensör karşılıyor. Güvenlik, oldukça önemli ve bu sensör de sorunsuz ve çok hızlı işliyor.

Deneyimlediğimiz laptop, Intel’in 11. nesil Core i5 işlemcisine sahip

Grafik kartı tarafında da Intel’in Iris Xe Graphics çözümünden faydalanılmış. 256GB SSD depolaması bulunan cihaz, ek olarak 8GB LPDDR4X RAM’e sahip.

Bu arada, işlemci, depolama ve ram tarafında ürünün daha yüksek değerler sunan versiyonları olduğunu da belirtelim.

Asus VivoBook S14 inceleme: Hem iş hem de okul süreçleriniz için

Peki VivoBook S14 çalışma performansı nasıl? İyi bir performansı var mı ve sesli mi yoksa sessiz mi çalışıyor?

Ürün, az evvel de belirttiğimiz gibi, iş ve okul için ideal bir tercih. Ofis uygulamalarıyla ilgilenirken, bir şeyler izliyorken ya da internette gezinirken oldukça sessiz çalışıyor. Neredeyse hiç ısınmıyor bile. Çoklu işlemler yaptığınızda bile iyi bir performansı var, ki bu bizi memnun etti.

Cihazda, Adobe Photoshop ve Premier gibi görsel tasarım ve düzenleme programlarını rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. İsterseniz iş ya da okul dünyanızdan fırsat bulduğunuzda, pek çok oyunu oynamak şansınız da var. Örneğin biz, Call of Duty Modern Warfare 3’ü yüksek grafik ayarlarında ve FHD çözünürlükte akıcı bir şekilde deneyimleyebildik. Tabii bu tip güçlü 3D işlemler gerçekleşirken cihazda biraz ısınma oluyor, ama ciddi bir düzeyde değil. Asus, soğutma sistemi tarafında da iyi bir iş çıkarmış diyebiliriz.

Tabii kablosuz bağlantılar da önemli

Cihazda Bluetooth 5.0 ve Wi-Fi 6 gibi gelişmiş kablosuz bağlantı teknolojileri bulunuyor. Bu sayede gerçek kablosuz kulaklığınızı saniyeler içinde ürünle eşleştirebilir, iyi bir internet altyapınız olduğu taktirde de sorunsuz online deneyimler yaşayabilirsiniz. Öyle ya, bu tip taşınabilir bilgisayarlarda kablosuz teknolojiler ve haliyle performans çok önemlidir.

Peki ya pil diye sorduğunuzu duyar gibiyiz…

Ürün, hızlı şarj teknolojisine destek veriyor ve gündelik kullanımda sizi yarı yolda bırakmıyor. Type-C adaptörünün de çantanızda rahatlıkla taşınabilecek kadar ufak boyutlarda olduğunu düşünüyoruz. Yani ihtiyacınız olduğunda şarj etme şansınız da var.

Mesela bir iş seyahatine mi gideceksiniz, hafif ve kullanışlı yapısı sayesinde VivoBook’un iyi bir iş ve yol arkadaşı olduğunu düşünüyoruz.

Pil tarafında tabii ki kullanım alışkanlıklarınız neticesinde farklı sonuçlar almanız olası. Kendi kullanım senaryolarımızdan bir örnek paylaşmamız gerekirse…

Ekran parlaklık düzeyi %50’de,
Wi-Fi açık ve zaman zaman arka planda indirmeler varken,
Klavye ışıkları kapalıyken…
Ürünü, tek şarj ile yaklaşık 9 saat boyunca kullanabildik. Bu süreçte, pek çok farklı işlem gerçekleştirdik. Detayları sıralayalım…

Bu süreçte:

1 saat boyunca Netflix’te orta görüntü kalitesinde film izledik.
Toplam 1 saat boyunca YouTube’da 720p görüntü kalitesinde videolar izledik.
Yaklaşık 6 buçuk saat boyunca sosyal medya ve web gezintisi gerçekleştirdik, ki bu sürenin yarısında sosyal medyadaki video paylaşımları da izledik.
Yarım saat oyun oynadık.

Toparlamak gerekirse…

Asus VivoBook S14, ince ve hafif tasarımıyla rahatlıkla taşınabilir ve farklı platformlarda, pek çok farklı amaca yönelik olarak performanslı bir şekilde kullanılabilir bir ürün. Gündelik yaşantıda ya da iş ve okul süreçleri için bir laptop arıyorsanız, bu ürüne göz atabilirsiniz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Realme 8 Pro inceleme: Tam 108MP kameraya sahip!