#İŞBİRLİĞİ
Kara şimşek devresini board üzerine kurma
Daha önce de belirttiğimiz üzere, Arduino ile uygulamalar iki kısımdan oluşur. İlk kısımda kod yazılırken, ikinci kısımda ise ilgili devre hazırlanır. Biz de kodumuzu yazdığımıza göre artık yavaş yavaş devremizi kurmaya başlayabiliriz.
Ledin içerisinde baktığınızca bir kısa, bir de uzun taraf olduğunu göreceksiniz. Burada uzun taraf eksiyi, kısa taraf ise artıyı ifade etmektedir. Buna bakarak, ledlerin eksi bacağı breadboard’un eksi kanalına gelecek şekilde yerleştiriyoruz.
Daha sonra her ledin önünde paralel olarak dirençlerimizi koyuyoruz. Az önce de belirttiğimiz üzere, her direncin değeri aynı olursa ledlerin aynı parlaklıkta yanmasını sağlayabiliriz.
Led ve dirençlerimizi yerleştirdikten sonra iş Arduino ile devrenin bağlantısını kurmaya kalıyor. Jumper ismi verilen kablolar ile (yoksa zil teli de kullanabilirsiniz) tanımladığımız dijital pinler ile direnç bacaklarının bağlantılarını yapıyoruz. Burada pinlerin boarda tam oturduğuna dikkat etmemiz gerekiyor.
Gerekli bağlantıları tamamladıktan sonra Arduino programından yazdığımız kodları, kartın içerisine aktarıyoruz. Aktardıktan sonra hiçbirşey yapmadan devremiz belirlediğimiz komutlar dahilinde yanıp sönmeye başlayacaktır.
Şunu da dip not olarak belirtelim. Tüm ledleri grup olarak da çalıştırabilirdik. Fakat başlangıç olduğu için ben tüm komutları bir bir yazmayı tercih ettim. Aynı şekilde pin numarası yerine değişken de tanımlayabilirdik. Fakat şimdilik kafaların karışmaması için herşeyi en basite indirgedim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.