Apple’a 750 milyon sterlinlik yeni bir dava açıldı

a6 2

İngiltere’de Tüketici hakları savunucusu Justin Gutmann eski iPhone’ların pilini azalttığını iddia ederek 750 milyon £ (927 milyon $) değerinde Apple’a dava açtı.

Gutmann, Birleşik Krallık’ta etkilenen 25 milyondan fazla Apple-iphone kullanıcısı için tazminat istiyor. Apple’ın 2017’de eski iPhone’ları yavaşlatmak için gizli bir karar aldığını iddia ediyor. Justin Gutmann, Apple’ın eski iPhone’ları yazılım güncellemeleriyle başa çıkmada daha yavaş hale getirdiğini belirtti. 

Ocak 2017’de yayınlanan belgesiz bir pil yönetimi güncellemesi, eski iPhone’ların performansının yavaşlamasına neden oldu. Bu, cihazların uyarı vermeden kapanmasını önlemek içindi. Şirket kullanıcılara pil yönetimi ayarını devre dışı bırakma seçeneği sunmadı. Ayrıca şirket, telefonlarının kasten kısıldığı konusunda kullanıcıları uyarmadı. Gutmann, kısıtlamanın eski iPhone pillerinin yeni güncelleme talepleriyle başa çıkamayacağı gerçeğini maskelemek için yapıldığını iddia etti.

Apple

Gutmann, Rekabet Temyiz Mahkemesi’nde şirket aleyhine dava açtı. İddia başarılı olursa, İngiltere’de etkilenen 25 milyon eski iPhone’u kapsayacak. Etkilenen telefonlar iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus ve SE’yi içeriyordu. Diğerleri iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve iPhone X idi. Gutmann, Apple’ın bir pil değiştirme programı başlatması gerektiğini veya güncellemenin eski cihazlar için uygun olmadığını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Bunun yerine şirket, kullanıcıların cihazlarının performansını kötüleştireceğini bilerek güncellemeyi yüklemelerine izin verdi.

Gutmann, firmanın konuya yaklaşımında etik olmadığını, çünkü müşterilerine temiz bir şekilde ulaşması gerektiğini söyledi. Gizleme, bazı kullanıcıların cihazlarında önemli yavaşlamalar yaşadığı anlamına geliyordu. İngiltere’deki milyonlarca iPhone kullanıcısı adına davayı takip ettiğini söyledi. Ayrıca davanın hakim şirketleri iş modellerini gözden geçirmeye ve bu tür sağlıksız davranışlardan vazgeçmeye teşvik edeceğini umuyor.

Şirketin kısıtlama sorunlarını kabul etmesi bir yıl sonraydı. Güncellemenin, eski telefonların kapanması sorununu çözmeyi amaçladığını iddia etti. Etkilenen telefonların ömrünü kasıtlı olarak kısaltmak için hiçbir zaman yola çıkmadığını iddia ediyor. Şirket operasyonlarının çeşitli yönlerine meydan okuyan bir dizi davayla boğuşmaya devam ediyor. Bu yeni dava listeye eklendi. Başarılı olursa, İngiltere’deki eski iPhone kullanıcıları Apple’dan 30 dolara kadar kazanabilir.

Japonya, 2025 yılına kadar gelişmiş 2nm çipler üretmeyi hedefliyor