iPhone yavaşlatma sorunu kabul edildi! Apple tazminat ödeyecek!

iPhone

Apple, kasıtlı olarak iPhone 6, 6S, 7 ve SE modellerini yavaşlattığını kabul etti. Cupertinolu firma müşterilerine tazminat ödeyecek!

Geekbench performans testinde bataryası kötü kondisyonda olan iPhone’ların neredeyse yarı yarıya performansının düştüğünün fark edilmesinin ardından gözler Apple’a çevrilmişti. Cupertinolu teknoloji devi, bu olayın ortaya çıkmasının ardından eski iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlattığını kabul etmişti.

Apple‘a göre önemli olan telefonun hızı değil sağlıklı bir şekilde çalışabilmesiydi. Apple, bataryası yıpranmış iPhone’ların, devreye zarar vereceğinden dolayı performansını güncellemeler ile düşürdüğünü bu sayede daha uzun ve stabil bir deneyim sunacağının altını çizmişti.

iPhone yavaşlatmanın bir bedeli var!

Çoğu kesme özellikle de 3-4 yıldır aynı iPhone’u kullanan kişileri tatmin etmeyen bu açıklamanın üzerinden uzun bir süre geçmişti. Tam Apple’ın kasıtlı olaraki iPhone’ları yavaşlattığı olayı unutuldu derken bugün sürpriz bir haber ortaya çıktı. Apple’a eski iPhone’larını kasıtlı olarak yavaşlattığı için açılan davada sonuç çıktı. Apple bu dava sonucunda kullanıcılarına tam 500 milyon dolar tazminat ödeyecek.

iOS 14 tanıtım tarihi coronavirus yüzünden ertelenebilir!

Apple, Phone 6, 6S, 7 ve SE sahiplerine talep etmeleri karşılığında 25 dolar tazminat ödeyecek. Ancak bu tazminatın hangi ülkelerde geçerli olacağı ise henüz bilinmiyor. Muhtemelen bu tazminat olayı Amerika Birleşik Devletleri ile kısıtlı kalacaktır.

iPhone

Bir telefonun ömrünün 2-3 yıl arasında değiştiği aşikar. Bu süre zarfından sonra bataryada ve diğer donanımlarda yıpranmalar yaşanıyor. Bir telefon alayım 5 yıl boyunca tam performanslı bir şekilde kullanayım olayı maalesef ki mümkün değil. Bu yüzden telefonlarınızı eğer performansta kayıp olmasın hız benim göbek adım diyorsanız 2-3 yılda bir değiştirmeniz gerekiyor.

Apple’ın eski modellerini kasıtlı olarak güncellemeler ile yavaşlatması oldukça mantıklı. Ancak burada etik olmayan şey Apple’ın bu yavaşlatma işlemini daha önceden açıklamaması. Apple bu yüzden tazminat ödemek zorunda kalacak. Son olarak Apple’ın bu politikasından vazgeçmediğini hala bataryası yıpranan iPhone’ları yavaşlattığını belirtelim.