Apple M2’li iPad Air’da Donanımı Düşürmüş!

ipad air 6 1

Apple uzun aradan sonra geçtiğimiz günlerde M2’li iPad Air modellerini tanıttı. Yeni iPad Air’lar yatay ön kamera, 13 inç’lik dev ekran ve Wi-Fi 6E dahil olmak önemli yeniliklere sahip. Ancak Apple’ın sessizce yaptığı donanım değişikliği kafa karışıklığına neden oldu.

Apple, Let Loose etkinliğinde ve yayınladığı basın bültenlerinde yeni iPad Air‘lardaki M2 çipinin 8 çekirdekli CPU’ya ve 10 çekirdekli GPU’ya sahip olduğundan bahsetmişti. Ancak iMore sitesi ve farklı birkaç kaynaktan gelen raporlara göre bazı M2’li iPad Air’larda 10 GPU çekirdeği yerine 9 GPU çekirdeği var. Şirket sessizce çekirdek sayısını düşürmüş. Bu değişikliğin ABD, Avustralya, Çin, Japonya ve Yeni Zelanda’da uygulandığı belirtiliyor. 10 çekirdekli GPU’nun olduğu ülke pazarları da var. Yani Apple belirli bölgeler için böyle bir strateji yapmış görünüyor.

Çoğu iPad kullanıcısı günlük kullanımda 9 çekirdekli GPU ile 10 çekirdekli GPU arasındaki farkı görmeyecektir, yine de Apple’ın konuyla ilgili açıklama yapması gerekiyor. Zaten Apple, iPad reklamından dolayı bir hayli tepki çekmişti. Çekirdek sayısının azaltılması daha fazla tepkiye neden olabilir.

ipad air

OLED’li iPad mini’den de yeni gelişmeler var. Geçtiğimiz günlerde ZDNET Korea tarafından yayınlanan haberde Apple’ın tedarikçilerinden iPad mini için OLED panel talep ettiği, 2026’da hem iPad Air’ın hem de mini’nin OLED’e sahip olacağı belirtilmişti. Kore medyasında isimsiz tedarik zincirine dayalı yeni bir rapor paylaşıldı. Bu rapor OLED’li iPad mini’nin 2026’da geleceği doğruladı. Kaynaklar bu sene yenilenmiş bir mini tablet ve ucuz iPad’in duyurulacağını, asıl değişikliğin ise 2026’da gerçekleşeceğini vurguladı. Ancak bunlar dışında başka ayrıntı bulunmuyor.

Apple’ın yeni iPad Pro’larında iki katmanlı LTPO OLED panel yer alıyor. Ancak iPad mini ve iPad Air’ın ekranı büyük ihtimalle tek katmanlı LTPS OLED olabilir. Bu durum daha sönük bir ekrana ve ProMotion’dan yoksun kalmaya devam edecekleri anlamına geliyor.

NVIDIA ve AMD Yepyeni Özellikler Alıyor – Yeni Bir Çağın Başlangıcı