Apple, eski iPhone’lar için güncelleme yayınladı

123 25

Apple kısa süre önce iOS 16.4.1, iPadOS 16.4.1 ve macOS 13.3.1 güncellemelerini yayınladı. Bu güncellemeler kritik iki açığı kapatıyordu. Teknoloji devi çok geçmeden iOS 15 ve iki eski işletim sistemi daha için güvenlik yaması çıkardı.

Teknoloji devi iOS 15.7.5, macOS 11.7.6 ve macOS 12.6.5 güncellemelerini yayınladı. iOS 15.7.5’i Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme kısmından indirebilirsiniz. macOS Big Sur ve macOS Monterey güncellemelerine de Mac’te Sistem Tercihleri>Genel>Yazılım Güncelleme kısmından ulaşabilirsiniz. iOS 15 ve eski sürüm macOS’ler için yayınlanan güncellemeler, IOSurfaceAccelerator ve WebKit açıklarını düzeltiyor. Bu iki açık zararlı kodların çalışmasına izin veriyor. Söz konusu kritik problemler Google’ın Tehdit Analiz Grubu ve Uluslararası Af Örgütü’nün güvenlik laboratuvarı tarafından tespit edildi.

ios 15

Kontrol Merkezi baştan aşağı değişiyor

Apple, yeni nesil işletim sistemleri iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 ve tvOS 17’yi WWDC 2023’te tanıtacak. Söylenenlere göre iOS 17’de yıllardır değişmeyen Kontrol Merkezi baştan aşağı yenileniyor. Fakat tasarımın nasıl olacağı ve neler sunacağı hakkında herhangi bir detay yok, ancak dedikodularda yeni Kontrol Merkezi’nin eskisinden daha kullanışlı olacağı ileri sürülüyor. iOS 17’le ilgili diğer önemli yenilik, belki de en önemlisi App Store’a gerek kalmadan uygulama yüklemek olacak. Avrupa Birliği, 2024 sonuna kadar işletim sistemlerine dışarıdan uygulama yüklenmesi doğrultusunda karar aldı. Apple’ın da bu karar doğrultusunda iOS 17’de App Store harici uygulama yüklemeye izin vermesi bekleniyor. Gerçi bir dönem bu durumun iOS 18’de gerçekleşeceğine dair söylentiler de çıkmıştı, bu iddiaları da dipnot olarak sizlere aktaralım.

iOS 17’le birlikte iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın fişi çekilecek ve yazılım desteği son bulacak. Diğer yandan iPadOS 17’le birlikte birinci nesil 9.7 inç’lik ve 12.9 inç’lik iPad Pro’lar ve beşinci nesil iPad’in de yazılım desteği kesilecek. Söz konusu cihazların 2015 Kasım ile 2017 Kasım tarihleri arasında piyasaya sürüldüğünü de not edelim. Eğer söylenti doğruysa iOS 17 ve iPadOS 17, A11 Bionic çip veya daha eski işlemcilerle çalışan birçok cihazla uyumlu değil.

Teknoloji çalışanlarının dörtte üçü işinde mutsuz