Apple 506 milyon dolar tazminat ödeyecek!

apple 1

Başı patent ihlalleri ile belada olan Apple, şimdi de 506 milyon dolarlık bir cezaya çarptırıldı. İşte konu hakkındaki detaylar.

Apple’ın başı şu aralar patent ihlalleri ile dertte. Geçtiğimiz yıllarda patent ihlalleri nedeniyle sürekli Samsung ile karşı karşıya gelen şirket, bu sorunu zorda olsa aşmayı başarmıştı. Son olarak Nokia ile patent konusunda anlaşmazlıklar yaşayan Apple, geçtiğimiz Nisan ayında Finli üretici ile el sıkışmıştı. Cupertino merkezli firmanın şimdilerde ise Qualcomm ile önemli bir davası bulunuyor.

Zira Qualcomm, Apple’ın güncel iPhone ve iPad modellerinde kendisine ait olan 6 farklı patenti ihlal ettiğini belirterek mahkemeye başvurmuştu. Hala sürmekte olan bu dava da Apple’ın aleyhine sonuçlanacak gibi görünüyor.

Fakat hepsi bununla da sınırlı değil. 2015 yılı Ekim ayında Wisconsin-Madison üniversitesi tarafından açılan patent davası karara bağlanarak, Amerikalı şirketin 234 milyon dolarlık tazminat ödemesine karar verilmişti. Hakim, Apple’ın bahse konu patenti Aralık 2016 yılına kadar ihlal ettiğini belirterek, Wisconsin Mezun Araştırmaları Vakfı’na ek olarak 272 milyon dolar daha ödemesine karar verdi.

Apple’ın mahkeme belgelerine göre bu karara itiraz edeceği belirtiliyor. Fakat yine de teknoloji ve yazılım sektörünün dev isminden bu konu hakkında net bir açıklama gelmiş değil.

Wisconsin-Madison üniversitesine hatırı sayılır bir servet getiren bu patent, bilgisayar işlemci teknolojisi ile ilgili. Sistem basit bir şekilde kullanıcının önereceği talimatları tahmin ederek işlemci performansını geliştiriyor.