Qualcomm davayı kazandı! Apple zorda!

apple 1

Qualcomm, Apple’a karşı yürüttüğü telif davasını kazandı. Mahkeme Cupertino merkezli şirketin telif ihlallerinden ötürü 31 milyon dolarlık ödeme yapmasına karar verdi.

Geçtiğimiz yıla damga vuran olaylardan birisi de Apple ve Qualcomm arasındaki telif davalarıydı. Mobil modemler konusunda uzun bir süredir Apple ile ticari ilişkiler yürüten Qualcomm, ortağını telif haklarını ihlal ettiği için mahkemeye verdi. ABD merkezli çip üreticisinin hamlesi üzerine köprüleri atan Apple, yeni iPhone modellerinde kullanacağı mobil veri modemleri için Intel’ın kapısını çaldı.

Apple’ın Intel ile anlaşmaya varması, Qualcomm’un hisselerinde hızlı bir düşüşe neden olmuştu. Çip sektörünün zirvedeki ismi sonrasından kendisini toparlasa da bu zarar yatırımcılarını pek memnun etmedi.

Qualcomm’un fendi Apple’ı yendi

Sonuç olarak mahkeme Qualcoom’u haklı buldu ve Apple’ın 3 patent ihlalinde bulunduğunu açıkladı. Cupertino merkezli şirket bu patent ihlalleri yüzünden 31 milyon dolar ödemeye mahkum edildi. Elbette bu buz dağının görünen yüzü.

Çünkü iki dev arasında daha onlarca patent davası mevcut. Bu davalardan en büyüğü önümüzdeki ay sonuca bağlanacak. Eğer Apple bu davayı da kaybederse kasasından 1 milyar dolara yakın para çıkabilir. Tabi ki bu öyle hemen alınacak bir karar değil. Herşeyi bir kenara bırakacak olursak, iki şirketin de ABD kökenli olması, davanın sonucuna direkt olarak etki edebilir.

Bu arada dip not olarak hatırlatalım. Apple bu modem skandalından sonra kendi mobil veri modemini üretmek için çalışmalara başlamıştı.

iPhone 11 kaç kameraya sahip olacak? İşte yanıtı