Apple, 234 Milyon Dolar ceza ödeyecek!

apple patent cezasi

Patent davalarından genellikle karlı çıkan Apple, bu sefer ciddi bir tazminat ödemek zorunda kaldı. ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi, Apple’a karşı açtığı patent ihlali davasında haklı çıktı. Apple, 234 Milyon Dolar tazminat ödeyecek.

apple-patent-cezasi

Teknoloji devi Apple, iPhone konusunda çok sayıda firmaya dava açmıştı. Özellikle Samsung ile arasındaki patent davalarından daima karlı çıkan firma, bu sefer kendisine karşı açılan bir davayı kaybetti. ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin mezunlar derneği (WARF), Apple’a dava açtı ve kazandı.

Davanın konusu Apple’ın kullandığı yongalardaki bir devreyle ilgili. A7, A8 ve A8X yongalarında kullanılan bir devre, 1988 yılında Gurindar Sohi isimli bir profesör ve üç öğrencisi tarafından geliştirilmiş ve patent ile koruma altına alınmıştı. Apple ise bu devreyi, üniversiteden izin almadan kullanarak büyük bir hata yaptı.

Bir süredir devam eden davayla ilgili son karar verildi. Karara göre Apple, sattığı her iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPad mini 4 için WARF’a 7 cent ödeyecek. Bu rakamlar toplandığında 400 Milyon Dolarlık bir rakam ortaya çıktı. Ancak jüri, Apple’ın bu ihlali kasıtlı olarak yapmadığına karar vererek cezayı 234 Milyon Dolara indirme kararı aldı.

Sonuç itibariyle Apple, yukarıda bahsi geçen modellerin içerisinde izin alarak kullanması gereken bir devreyi, izin almadan kullanarak 234 Milyon Dolarlık bir borcun altına girdi. Ancak tabii ki bu rakam Apple için yıkıcı bir etki yaratmayacaktır. Diğer yandan WARF, yeni iPhone 6s ve iPhone 6s Plus yongalarını incelemeye devam ediyor. Eğer aynı devre bu modellerde de kullanıldıysa, yeni bir dava daha açılacak.

iPhone’da Facebook’un pil kullanım sorunu!