Apple 1 Milyar Dolarlık Davadan Kurtulamadı

Apple,bir davayı çözmek için 30 milyon dolar teklif etti

Birleşik Krallık’ta açılan 1 milyar dolarlık davayı mahkemeye gitmeden kapatmak isteyen Apple, hakimi ikna edemeyince bu davadan kurtulamadı.

Apple’ın kapalı ekosistemi yıllar içinde şirkete büyük başarı getirdi. Şirketin bu tercihi, kendisine ait servis ve yazılımların rakiplerine karşı ciddi bir üstünlüğe sahip olmasını sağlarken, diğer uygulama geliştiricilerinden ciddi komisyonlar almasının önünü açtı. Yıllarca şirkete başarı getiren bu tercih, bugünlerde ise şirketin başını ağrıtıyor. Zira son dönemde şirkete karşı açılan davaların sayısı artıyor. Üstelik bu davalardan bir kısmı son derece ciddi sonuçlar doğurabilir.

Amerikalı teknoloji devine karşı açılan bu davalardan biri de kısa süre önce Birleşik Krallık’ta açılmıştı. Birleşik Krallık merkezli 1500’den fazla uygulama geliştiricisinin bir araya gelerek açtığı bu toplu davada, Apple’ın uygulama geliştiricilerinden aldığı komisyonun haksız derecede yüksek olduğu iddia ediliyordu. Bu davayı daha mahkemede görülmeye başlamadan ortadan kaldırmak isteyen Amerikalı teknoloji devi, davaya bakan yargıçtan bu davayı düşürmesini istedi. Ancak şirketin bu isteği karşılık bulmadı. Birleşik Krallık mahkemesinde görevli yargıç, uygulama geliştiricilerinin mahkemede görülmeye değer bir dava sunduğuna ve bu dosyanın duruşmaya gideceğine karar verdi.

Apple, Epic davasında son durum ne?

Böylece Apple ciddi bir davayla daha karşı karşıya kaldı. Eğer mahkeme bu davada uygulama geliştiricilerini haklı bulursa Amerikalı teknoloji devi 1 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalabilir. Ama daha önemlisi, böyle bir karar şirketin gelecekte alacağı komisyonlarda da kayda değer bir düşüşe sebep olabilir. Çünkü eğer şirketin aldığı komisyon oranı haksız bulunursa, şirketin bu oranı düşürmekten başka çaresi kalmayabilir. Sonuçta Birleşik Krallık gözden çıkarılamayacak kadar önemli bir pazar.

PlayStation Plus’a Nisan Ayında Gelecekler, Gidecekler Belli Oldu