Japonya da Apple’ın Peşine Düştü

Apple

Tekelcilik karşıtı yasaların sınırlarını zorlayan Apple, bu yüzden ciddi yaptırımlarla karşı karşıya. Şimdi de Japonya’da bir tekelcilik davası hazırlanıyor.

Bir dönem sadece başarılı haberleriyle gündeme gelen Amerikalı teknoloji devi Apple, son dönemde ise daha çok davalarla ve tekelcilik iddialarıyla gündeme geliyor. Son bir ay içinde önce ABD’de sonra da Birleşik Krallık’ta iki ciddi davayla karşı karşıya kalan şirket, şimdi de Japonya’nın radarına yakalandı. Gelen son haberler, Japonya’nın da Apple’ın tekelcilik sınırlarını aşan faaliyetlerine karşı harekete geçtiğini gösteriyor.

Japonya, Apple gibi tekelcilik yasalarının sınırlarını zorlayan, hatta bu sınırlı aşan şirketleri cezalandırmak için normalde bu şirketlere ülkedeki satışlarının yüzde 6’sı kadar ceza kesiyordu. Ancak Japonya hükumeti şimdi bu cezayı yüzde 20’ye çıkarıyor. Hatta ilk cezadan sonra bu faaliyetler devam ederse bir sonraki ceza yüzde 30 olacak. Bu yeni karar doğrudan Apple ile bağlantılı olarak lanse edilmiyor olsa da Japonya basınında yer alan haberler, bunun Amerikalı teknoloji devinin faaliyetlerinden yola çıkılarak hazırlanan bir yasa tasarısı olduğuna işaret ediyor. Nitekim Japonya aralık ayında Amerikalı teknoloji devini bu konuda açıkça uyarmıştı.

123 5

iOS’un kapalı ekosistemi yıllar içinde şirkete büyük başarı getirmiş olsa da artık şirkete zarar vermeye başladı. Çünkü bu kapalı ekosistem, şirkete ait servis ve yazılımların rakiplerine karşı ciddi bir üstünlüğe sahip olmasını sağlarken, diğer uygulama geliştiricilerinden ciddi komisyonlar alınmasının da önünü açıyor. Bu da tekelcilik karşıtı yasalara ters düşüyor. Bu noktada şirketin bu kapalı ekosistem konusunda bazı tavizler vermesi kaçınılmaz görünüyor. Nitekim şirket kısa süre önce Avrupa Komisyonu’nun isteği doğrultusunda tam da bunu yapmaya başladı.

Motorola Edge 50 Ultra Resmen Tanıtıldı