Amazon’un Drone Posta Servisi Patentlendi

amazon looking to test prime air delivery drones1

Amazon, drone’lar vasıtasıyla kargo taşıyacağı Amazon Prime Air servisi için ABD patent bürosuna başvurdu.

Amazon’un drone servisi, ulaşımın zor ve maliyetli olduğu kırsal kesimlerde Amazon’dan sipariş verilen kargoyu insansız hava araçları sayesinde, alıcının evinin önüne kadar götürmeyi amaçlıyor ve bu servis şimdiden test sürecini başarıyla atlattı. Ancak ABD’deki drone yasalarıyla başı dertte olan Amazon, servisin geleceği için devlet otoriteleri ile görüşmeye devam ediyor.

amazon-looking-to-test-prime-air-delivery-drones[1]

ABD’deki drone yasası, sivil amaçlı insansız hava araçlarının, aracı kontrol eden kişinin görüş alanından çıkmaması, belli bir yükseklikten yukarıda uçmaması, güneş battıktan sonra kullanılmaması gibi yasaklar içeriyor. Ancak Amazon, onlarca kilometre uzaklıktaki müşterilerine kargo ulaştırmak için Drone’ları kullanırken bu yasaları ihlal etmek zorunda kalıyor.

Amazon şimdi ABD patent bürosuna yaptığı başvuruda, Amazon Prime Air servisinin nasıl çalışacağına dair detayları açıkladı. Amazon aslında 2014 Eylül ayında başvuruyu yapmıştı ancak patent bürosunun başvuruyu inceleyerek onay vermesinin ardından detaylar yeni ortaya çıktı.

Amazon’un planına göre, insanlar drone’lara özel adresler verebilecekler ve bu adresler mutlaka ev adresi olmak zorunda olmayacak. Örenğin, yatıyla bir koyda demirlemiş bir kullanıcı, yatının bulunduğu lokasyonu belirterek, drone’un o koya gelip, kargoyu hemen yatının üzerine indirmesini isteyebilecek.

Drone’lar iniş bölgesinde herhangi bir hayvana, insana veya nesneye zarar vermemek için özel sensörlerle donanmış olacak.

Amazon, havacılık kurallarının daha esnek olduğu Kanada’da da Amazon Prime Air servisini hayata geçirmek için kapsamlı testler yapıyor. Ayrıca Amazon gibi diğer kargo şirketleri de kendi drone ağlarını kurmak için çoktan çalışmalara başladılar.

 

Sanal Gerçeklik Gözlükleri Geliyor!