Amazon’dan veri merkezlerine dev yatırım

Amazon veri merkezi

Bulut depolama alanında önemli yatırımlar yapmaya devam eden Amazon, yeni veri merkezleri kurmak için 35 milyar dolarlık dev bir yatırım açıkladı.

Bildiğiniz gibi son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerden biri de bulut sektörü. Bir yandan bulut depolama çok daha büyük bir pazar haline gelirken, bir yandan bulut oyun servisleri popülerliğini arttırıyor. Hal böyleyken bulut alanına yapılan yatırımlar da hızla artıyor. Teknoloji devleri, bulut alanındaki bu rekabette üstünlük sağlayabilmek için veri merkezleri kurmaya devam ediyor. Bunun için de dev yatırımlar yapıyor.

Bulut depolama alanında elini güçlendirmek için veri merkezlerine dev bir yatırım yapan bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Amazon. Halihazırda bu alana önemli yatırımlar yapmış olan şirket, bu hafta 35 milyar dolarlık yeni bir yatırım planı daha açıkladı. Bloomberg’in haberine göre şirket, 2040’a kadar Virginia’daki veri merkezlerine 35 milyar dolar harcayacak. Şirketin böylesine büyük bir yatırıma yeşil ışık yakması, Microsoft ve Google gibi dev şirketlerle girdiği rekabette ayakta kalabilmek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Ayrıca bulut depolama pazarının bu şirketler için ne kadar cazip bir alan haline geldiğini gözler önüne seriyor.

Amazon, kuantum ağ araştırmaları için bir merkez açıyor

AWS, yani Amazon Web Services, 2022’de dünyadaki en büyük bulut servisiydi. AWS özellikle devlet kurumlarına ve büyük firmalara bulut depolama hizmeti sunarak büyük başarı yakaladı. Devletlerin ve şirketlerin kendi veri merkezlerini kapatıp AWS gibi bulut depolama servislerine ödeme yapmaya başlaması, önümüzdeki dönemde şirketin bu alandan elde ettiği gelirin daha da büyüyeceğine işaret ediyor. Yani anlayacağınız şirketin 35 milyar dolarlık bu yeni yatırımı kısa süre sonra karşılık verme potansiyeline sahip.

Google da binlerce kişiyi işten çıkarıyor