Illinois Üniversitesi (UIUC), Konuşma Erişilebilirlik Projesi’nde Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ortaklık kurdu. Bunun sebebi de engelli kişilere yardım etmek. İşte detaylar.
Amaç, genellikle AI algoritmaları tarafından dikkate alınmayan, engelli topluluklar ve çeşitli konuşma kalıpları için ses tanımayı iyileştirmek. Buna Lou Gehrig hastalığı (ALS), Parkinson, serebral palsi, Down sendromu ve konuşmayı etkileyen diğer hastalıkları olan kişiler de dahil. Amazon, Apple ve Google gibi büyük markalar engelli kişilere olan hassasiyetlerini göstermek için kolları sıvadılar. UIUC profesörü Mark Hasegawa-Johnson, “Konuşma arayüzleri herkes tarafından erişilebilir olmalı ve buna engelliler de dahil olmalı. Bu görev zor çünkü çok fazla altyapı gerektiriyor, ideal olarak önde gelen teknoloji şirketleri tarafından desteklenebilecek türden bir iş. Bu yüzden dilbilim, konuşma, yapay zeka, güvenlik ve gizlilik konularında uzmanlığa sahip benzersiz bir disiplinler arası ekip oluşturduk.” ifadelerini kullandı.
Amazon gibi şirketler konuya olan hassasiyeti ile dikkat çekti. Parkinson gibi engelli toplulukları dahil etmek için Konuşma Erişilebilirlik Projesi, çeşitli konuşma kalıplarını temsil eden bireylerden konuşma örnekleri toplayacak. UIUC, ses örneklerine katkıda bulunmak ve makine öğrenimi modellerini eğitmek için kullanılabilecek “özel, kimliği belirsiz” bir veri kümesi oluşturmaya yardımcı olmak için ücretli gönüllüleri işe alacak. Grup başlangıçta Amerikan İngilizcesine odaklanacak. Davis Phinney Vakfı (Parkinson’s) ve Team Gleason (ALS) projeye destek sözü verdi.
Popüler Samsung modeli Android 13 güncellemesi alıyor!