Pandeminin ardından talep artışının sebep olduğu yarı iletken kıtlığı ve tedarik zincirindeki kesintiler başta otomotiv sektörü olmak üzere sağlık hizmetlerinde ve telekomünikasyon operatörlerinde ciddi hasara yol açmıştı. Bu süreçte Apple ve Ford gibi büyük şirketler üretim süreçlerini durdurmak zorunda kalmışlardı.
Almanya çip krizi için kesenin ağzını açtı. Intel CEO’su Pat Gelsinger’e göre çip sıkıntısının en az 2024 yılına kadar sürmesi bekleniyor. Bu zorluğun üstesinden gelmek üzere Avrupa Komisyonu 2030 yılına kadar Avrupa Çip Yasası gereğince kamu ve özel yatırımlarda 15 milyar Euro’ya varan teşvik planlarını ortaya koymuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa’nın çip ihtiyacının önümüzdeki 10 yılda ikiye katlanacağı öngörüsünde bulunarak Avrupa’da stratejik açıdan önemli bu teknolojinin üretimi ve kullanımı konusunda hamleler yapılması gerektiğini ifade etmişti. Bu doğrultuda 2030 yılına kadar dünya mikroçip üretiminin %20’sinin Avrupa’da gerçekleştirilmesi hedefini koyan AB’de, bu geçirin kahramanının Almanya olması öngörülüyor.
Almanya çip krizi için kesenin ağzını açtı
Gelecek dönemde üretim kapasitesini arttırmaya kararlı olan Almanya bunu başarmak için sektöre mali destek olarak 12 milyar sterlin yani yaklaşık 14 milyar Euro tutarında destek vereceğini açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Malzeme tedarikini güvence altına almak için kendi stratejimizi geliştirmeliyiz.” dedi.
Almanya’nın Magdeburg kasabasında 17 milyar Euro değerinde bir çip üretim tesisinin inşaatına başlanmış olması ve sonrasında 2037 yılına dek birçok pazarda söz sahibi olması hedefleniyor. Magdeburg tesisinin İntel’in türünün ilk yarı iletken çip fabrikasına ev sahipliği yaparak şirketin en gelişmiş Angstrom dönemi transistör teknolojilerini kullanması, Avrupa ve dünya piyasasının ihtiyacını karşılaması bekleniyor.
Uzayda geçirilen süre astronotların beyin yapısını değiştiriyor