Akıllı telefonların uygulamalarını yazmaya devam edeceğiz demiştik. Bu uygulamaların kimisi çok ilginç olsa da kimisi insan hayatına dair önemli değişiklikler getiriyor. Bunların en önemlisi de göz hastaları için akıllı telefonlarda uygulanan Peek uygulamasıdır.
Peek teknolojisi yani taşınabilir göz muayenesi aleti uygulamasıdır.Diğer bir ifadeyle basit bir göz sağlığı testini içeren önemli bir uygulamadır. Çünkü uygulama sayesinde doktorların ulaşması zor olan yerlerde hastalar kısa bir test ile tedavi uygulayıp, müdahalenin gerekli olup olmadığı ölçülebiliyor.
Bu uygulama sayesinde telefonların flaşı müthiş bir teknolojiye dönüşerek gözün retine kısmında herhangi bir bozukluk olup, olmadığını tespit edebiliyor. Tespitten sonra nerede ve ne zaman yapıldığına dair kayıtlar alınıp, doktorlara e- posta yoluyla yollana biliyor. Bir düşünelim hastanesi olmayan yörelerde bu uygulama ile göz tedavisi yapılabilecek, böylecede acil hastaneye gidilip, gidilmemesi gerektiği anlaşılacaktır. Parası bir hayli fazla olan hastanelerde ki göz tedavi aletlerin yaptığını akıllı bir telefon yapabiliyor. Akıllı telefonun fiyatıyla kıyas edilemeyecek hastanelerdeki göz aletlerinden kimse anlamaz. Ama Peek uygulamasını akıllı telefona sahip olan herkes kullanabilir.Göz sağlığı konusunda bilgileri alabilir.
Dünya sağlık Örgütü 285 milyon kişinin göz hastalığına sahip olduğu raporunu geçenlerde yayınlamıştı. Dünya nüfusunu düşündüğümüzde az bir sayı gibi gelebilir ama işin ilginç yanı şu, bu hastalıkların hepsi önlenebilir ve çözümü olan rahatsızlıklar. Ama doktorlara ulaşım imkanının kısıtlı olduğu, alet sıkıntısı olan yerlerde hastalıklara tanı koyulmuyor. Tedavisi yapılamıyor. Halbuki tanıyı koymak ve tedaviyi yapmak çok kolay hastalıklar bunlar. Bu akıllı telefon uygulamasıyla doktorlara ulaşmak ve tanı koymak işi daha da rahat olacaktır. Afrika ülkelerinde merkezlerde olan doktorlara ulaşma işi Peek uygulamasıyla internet yolundan artık yapılacaktır. Tedaviler daha fazla hastalıklar daha aza düşecektir. Tabi insanın aklına şu soru geliyor. Çok pahalı olan hastanede ki göz aletleri gibi mi bu uygulama? Bunun testleri yapılmış ancak sonuçlarını bilmiyorum. Ama çıkan haberlere göre bu uygulamayla Afrika’da pek çok kimsenin derdine derman olunmuş. Pilot bölgelerde yapılan uygulama başarı sağlamış. Şimdi yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.
Herhalde akıllı telefonların en işe yarar kısmını hayatımızda bu şekilde görüyoruz. Daha farklı uygulamalarla hayatımıza daha da esneklik kazandıracaktır. Bekleyip ileriye doğru sürekli giden teknolojinin faydalarını göreceğiz.