Bitcoin yarılanma gününden hemen önce Amerika Birleşik Devletleri’nde borsa yatırım fonları (ETF) piyasasında beş gün üst üste devam eden çıkış serisinin ardından Bitcoin yatırımları net pozitif giriş kaydetti.
Yarılanma sonrası piyasa değerinde beklenen artış öngörüsüyle dünya genelindeki yatırım stratejistleri, portföylere BTC eklenmesini önerdi. Farside yatırım verilerine göre, ABD Bitcoin ETF ekosistemi, çoğu ETF’lere girişler olmaması nedeniyle 12 ve 18 Nisan arasında beş gün boyunca çıkışlar kaydetti.
Bu çıkışlar, özellikle Ocak ayından bu yana yatırımlarını azaltan Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) tarafından tetiklendi. Ancak 19 Nisan’da, onaylanmış 10 ETF’ten beş tanesi, GBTC’nin çıkışlarını gölgede bırakacak pozitif girişler kaydederek piyasaya toplam 30.4 milyon dolarlık bir giriş sağladı.
Fidelity Wise Origin BTC Fund (FBTC), yarılanma olayından hemen önce GBTC’den ($45.8 milyon) ve kendisinden ($1.8 milyon) kaynaklanan toplam $47.6 milyonluk çıkışları dengeleyerek 54.8 milyon dolar getirdi. Diğer giriş katkıları arasında Bitwise Bitcoin ETF (BITB) 4.9 milyon dolar, ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) 12.5 milyon dolar, Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO) 3.9 milyon dolar ve Franklin Bitcoin ETF (EZBC) 1.9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
BTC halving sonrası işlem ücretlerinde rekor artış oldu
Bitcoin’in dördüncü blok ödülü yarılanması, 840.000’inci blokta meydana geldi ve ödüller 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşürüldü. Bu halving sonrası, işlem ücretleri rekor seviyelere ulaşarak 37.626 BTC’ye (yaklaşık 2.4 milyon dolar) çıktı ve bu blok ödülünün 10 katından fazlası oldu.
Bu olay, BTC tarihinde işlem ücretlerinin blok ödülüne oranı açısından bir rekora yol açtı. Halving ile birlikte Casey Rodarmor tarafından geliştirilen Runes protokolü piyasaya sürüldü. Bu protokol, BTC üzerinde Ordinals protokolünü kullanarak satoshilere veri yazıp NFT yaratma imkanı tanıyor ve aynı zamanda BTC için yeni bir token standardı olan BRC-20’ye basit bir alternatif sunuyor.
Runes protokolüne ilk token çıkaranlar, pazarlama avantajı elde etmek için yüksek işlem ücretleri ödeyerek yarıştılar. Bu durum, halving sonrası ilk 60 blokta toplam 54 milyon doların üzerinde işlem ücreti ödenmesine neden oldu. Çıkarılan başlıca token’lar arasında Uncommon Goods, Decentralized, Satoshi Nakamoto, The Runix Token, Dog Go To The Moon ve Meme Economics bulunuyor.
FTX, kilitli Solana tokenlerinin bir sonraki partisini açık artırmayla satacak
FTX, iflasının ardından elinde kalan kilitli Solana tokenleri için bir sonraki satışını açık artırma yoluyla yapacak. Varlıkların arasında en büyük paya sahip olan bu tokenler, daha önce Galaxy Digital ve Pantera gibi endüstri firmalarına 1.9 milyar dolar değerinde satılmıştı.
Figure CEO’su Mike Cagney’e göre bu tokenler için büyük bir ilgi var ve alıcılar, belirlenen tarihe kadar satılamayacak olan kilitli tokenleri indirimli bir fiyata satın alma riskini göze alıyorlar.
Şu anki fiyatı 150 dolar civarında olan Solana için bu alım iyi bir karar gibi görünse de kripto paranın oynak doğası fiyatların değişebileceğini gösteriyor.
Cagney’in Figure Markets şirketi, açık artırmaya katılmak isteyen ABD dışındaki yatırımcılar ve ABD’deki akredite yatırımcılar için özel amaçlı bir araç oluşturmayı planlıyor.