ABD süperbilgisayar alanında liderliği geri aldı

süperbilgisayar

AMD işlemcilerden güç alan Frontier adlı süperbilgisayar sayesinde ABD bu alanda liderliği Japonya’dan almayı başardı.

Dünyanın en güçlü ülkeleri teknoloji alanında da birbirlerini alt etmek için yarışmaya devam ediyor. Bu yarışın cephelerinden birini de süperbilgisayarlar oluşturuyor. Son dönemde bu alanda Japonya liderliği almış olsa da ABD son yaptığı atılımla Japonya’yı zirveden indirmeyi başardı.

Dünyadaki en güçlü bilgisayarların listelendiği Top500 listesinde ilk sıra bu kez ABD merkezli bir süperbilgisayara gitti. Söz konusu süper bilgisayar ise AMD işlemcilerden güç alan Frontier. Frontier, geçtiğimiz yıl Top500 listesinin zirvesinde yer alan Japonya yapımı ARM A64X Fugaku‘yu geride bırakmayı başardı.

superbilgisayar

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda kurulan Frontier adlı süperbilgisayar, AMD EPYC CPU’lardan güç alıyor. Şu anda Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda test edilmekte olan Frontier, kurulumu ve test süreci tamamlandıktan sonra ABD Enerji Bakanlığı ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak.

Hewlett Packard (HP)’ın Cray EX platformunu kullanan Frontier, sadece liderliği almakla kalmadı, en yakın takipçisine ciddi bir fark atmayı da başardı. 1.1 exaflop’a ulaşan Frontier, bu yönüyle gerçekten exascale bilgisayar diyebileceğimiz ilk süper bilgisayar oldu. Geçen yılın lideri Fugaku, 1.1 exaflop’un yarısından bile olan 442 petaflop hızda bilgi işleyebiliyordu.

Üstelik Frontier sadece dünyanın en güçlü süper bilgisayarı değil aynı zamanda en verimlisi de. Çünkü Frontier 52.23 gigaflop başına bir watt harcıyor. Bu yönüyle Fugaku’dan daha az enerji tüketiyor. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı Başkanı Thomas Zacharia, dünyanın en güçlü süper bilgisayarının aynı zamanda en enerji dostu süper bilgisayar da olmasının inanılmaz olduğunu söylüyor.

Honor 70 Pro ve 70 Pro+ resmi olarak tanıtıldı