Apple, Google, Facebook, Amazon veya Microsoft gibi isimler tek başına tüm dünyaya meydan okuyabilecek dev şirketlere dönüştüler ve bu durum ABD kongresini endişelendirmeye başladı.
ABD dev teknoloji firmalarının küçük firmalara bölünmesi konusunu siyasetçilerin ağzından dile getirmeye başladı. Teknoloji şirketlerinin monopol kurduğu iddiasını araştıran Adalet Bakanlığı komisyonunda çok çarpıcı bir rapor yayınlandı. Demokrat parti üyelerinin kaleme aldığı 449 sayfalık raporda, Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerinin küçük şirketlere bölünmesi için baskı yapılması tavsiyesi yer aldı.
ABD dev teknoloji firmalarını sıkıştıracak
Şirketlerin devleşmesi nasıl bir sorun doğurabilir ki diye düşünebilirsiniz ancak bu dev şirketler zamanla hükumetlere ve hatta devletlere hükmeden büyük güç odaklarına dönüşebiliyor. Ayrıca dev bir şirketin beklenmedik şekilde ekonomik krizi girmesi halinde milyonlarca çalışanı ve altındaki sayısız küçük tedarikçisiyle, sosyal bir çöküş yaşanmasına neden olabiliyorlar. Ve bu çöküş ulusal bazda sınırlı kalmayıp tüm dünyaya tsunami dalgaları gibi yayılıyor. Daha önce dev petrol şirketi ExxonMobil’in batması nedeniyle dünya ekonomisi 10 yıl süren bir ekonomik krize girmişti.
Demokrat Parti’nin 16 ay süren araştırmasına ve şirket CEO’larını sorguya çekmesine dayanan 449 sayfalık rapora göre, tüm bu CEO’lar yasaları umursamayan karakterlere sahipler. Hepsinin de şirketlerini yasa dışı şekilde monopole dönüştürmeye hazır ruh halleri ve aç gözlülükleri bulunuyor. Ayrıca halihazırda pek çok uygulamaları, yasal sınırları zorlayan tekelcilik uygulamalarıyla örtüşüyor. ABD kongresi şimdi bu dev şirketlerin baskısı nedeniyle ülke içinde küçük şirketlerin kendine hayat imkanı bulamayacağını düşünüyor. Bunun da orta vadede ABD’de tüm ekonominin bu dev şirketlere bağlanmasına neden olması olası görünüyor. O aşamadan sonra ise siyasi gücün bu dev şirketlerin oyuncağı olacağı düşünülüyor.
Raporda, Apple’ın uygulama pazarında, küçük şirketleri kendi ağır şartlarına ve ödeme koşullarına mahkum bırakan tekelci politiklarına da yer verilmiş. Ki bu da, Epic Games CEO’sunun Apple’a dava açmasının temel sebebi olarak biliniyor. Yani, Epic Games bu raporu da arkasına alarak bastıracak olursa, davayı kazanması çok olası görülüyor.
Spotify şarkı sözü ile arama için kolları sıvadı!
Daha da önemlisi, ABD politikacıları ve ABD’yi yöneten senato, artık dev teknoloji şirketlerini küçültme planını sesli olarak dile getirmeye başladı. Bundan sonrası sadece zaman meselesi.
Üç kuruşluk plastikten üretilen telefonları araba fiyatına satma döneminin sonuna yaklaşıyoruz gibi görünüyor sevgili Tim, sence de öyle değil mi?