Avrupa Birliği, 2013 yılından beri görülen Microsoft ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki davaya müdahil oldu. Microsoft, uyuşturucu kaçakçılığı soruşturmasıyla bağlantılı olarak Dublin’deki bilgisayar sunucularında depolanan e-postaları araştırmak ve gerekirse delil olarak kullanmak isteyen federal savcıların arama emrine itiraz etti.
Microsoft, böyle bir paylaşımın kullanıcıların bulut hizmetlerine olan güvenini zayıflatacağını ve bunun tüm dünyada tehlikeli bir emsal oluşturacağını düşündüğü için sunucuları incelemeye açmayı reddediyor.
Yüksek Mahkeme, Ekim ayında ABD yönetiminin karara karşı temyiz talebini kabul etti. Ardından davaya müdahil olan Avrupa Komisyonu, önümüzdeki hafta mahkemeye bir dosya sunacağını söyledi. Kişisel verilerin AB’den ABD’ye aktarılması ABD veri koruma yasaları kapsamına giriyor. Bu nedenle komisyon, uluslar arası transferlerin AB veri koruma yasalarının uygun olduğundan emin olmak için davayla yakından ilgileniyor.
Microsoft, ülke dışındaki verileri arama emrine ilk kez karşı çıkan ilk ABD şirketi oldu. Benzer zorluklar en çok Google için yaşanmıştı. Ayrıca teknoloji devi 40 ülkede 100 veri merkezine sahip. Şirketin üst düzey yöneticilerinden John Frank, “ AB’nin davaya karışmasını memnuniyetle karşılıyoruz, AB görüşünün ABD Yüksek Mahkemesi tarafından dinlenmesi oldukça önemli” dedi.
AB’de yeni bir veri koruma yasası, önümüzdeki Mayıs ayında yürürlüğe giriyor. Bu yasada şirketlerin AB vatandaşlarının verilerinin ne zaman ve hangi koşullarda yurt dışına aktarılabileceği konusunda katı kurallar var.