5G destekli ilk iPhone ne zaman çıkacak?

5G

5G için artık geri sayım başladı! Peki birkaç ay sonra resmen kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisini, ilk olarak hangi iPhone destekleyecek?

iPhone’lar 5G modasına biraz geç katılacak

ABD’li operatörler son hazırlıkları tamamlamak üzere; 2019, 5G’nin yılı olacak. Belirli bölgelerde kullanıcı tabanlı ilk testler gelecek yıldan itibaren başlayacak. Elbette bu testlerin yapılabilmesi için 5G destekli telefonlara da ihtiyaç olacak. Bu bağlamda çeşitli markaların farklı modelleriyle ilgili dedikodular basında kendine yer buluyor.

Peki Apple’ın bu yeni teknolojiye ilgisi ne? Ortaya çıkan yeni raporlara göre ABD’li şirket, ilk 5G’li telefonunu 2019’da değil, 2020’de piyasaya sürecek. Böylece iPhone’lar ilk 5G testlerinde kullanılamayacak.

Bunun nedenlerinden birisi Apple’ın Qualcomm ile yaşadığı sorunlar. Bildiğiniz gibi iki teknoloji devi arasında bir süredir patent davaları yaşanıyor ve Apple, mobil modem konusunda Intel’e sırtını yaslamış durumda. Ancak Intel’in 5G çalışmalarında durumunun çok iyi olduğu söylenemez. Özellikle 5G’nin kullanıldığı spektrumlarda Intel’in mobil modemleri çok iyi sonuç veremiyor. Rapora göre Intel bu sorunları zamanla aşacak.

Öte yandan diğer üreticiler Qualcomm’un X50 modemiyle yola çıkmaya neredeyse hazırlar. Hatta 2018 bitiminden önce 5G destekli telefonlar görebiliriz. Elbette bunu kullanabilecek kişi sayısı uzun bir süre çok kısıtlı kalacak. 5. nesil iletişim teknolojisini dünya çapında görebilmek için hala beklememiz gerekiyor.

1500 TL altı en iyi akıllı telefonlar (Kasım 2018)