5G arifesinde 4G’li telefon almak ne kadar mantıklı

5g 1

#İŞBİRLİĞİ

2019, 5G açısından önemli bir yıl. Muhtemelen dünyanın pek çok ülkesinde 5G üzerine ilk adımlar bu yıl atılacak. Peki 5G arifesinde yüklü miktarlarda ücretler ödeyim 4G’li bir telefon almak ne kadar mantıklı?

Teknoloji dünyası şu aralar 5G üzerine yoğunlaşmış durumda. Malum, pek çok operatör 5G üzerine yaptığı testleri başarıyla tamamladı. Eğer herşey yolunda giderse 2019’un sonlarına doğru bazı bölgelerde 5G kullanımı resmen başlamış olacak.

Doğal olarak bu teknolojiden faydalanabilmek için iki temel unsur olması gerekiyor. Bu unsurlardan en önemlisi 5G desteği sunan bir operatör. Malum bu destek için önemli bir alt yapı çalışması gerekiyor. Pek çok ülke bu çalışmalarını çoktan tamamlamış durumda. BTK tarafından yapılan açıklamaları baz alacak olursak, Türkiye’nin de bu konuda önemli çalışmaları mevcut.

İkinci önemli unsur ise 5G desteği sunan bir akıllı telefon. Hali hazırda sektörün önde gelen üreticileri 5G destekli modellerini duyurmuş durumdalar. Muhtemelen önümüzdeki dönemde 5G desteğine sahip model sayısı da artacaktır.

5g 3

Türkiye 5G’ye ne zaman geçecek?

Peki ülkemizde bu iki temel unsur ne derece sağlanabilecek? Malum geçmişe baktığımızda Türkiye’nin 3G ve 4G’deki karnesinin pek de sağlam olmadığını görüyoruz. Bazı ülkeler 4G’ye geçtiğinde ülkemizde 3G tam anlamıyla yeni yeni kullanılmaya başlamıştı. Nitekim 4G’ye geçiş süreci de bu bağlamda biraz sancılı oldu.

Hali hazırda Türkiye en hızlı 4G alt yapılarından birisine sahip. Çünkü 4G teknolojisinin son demlerine yetişebildik. Fakat yapılan açıklamaları baz alacak olursak aynı durum 5G için geçerli olmayacak.

Türkiye’nin 4G’ye geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş ve Türkiye’nin direkt olarak 5G’yi hedeflemesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

Görünen o ki BTK, Cumhurbaşkanı’nın bu söylemlerini hayata geçirmek için önemli adımlar atıyor. Son açıklamalar ışığında ülkemizdeki 5G kullanımının 2021 itibariyle hayata geçeceğini söyleyebiliriz.

5g

5G arifesinde 4G’li telefon almak mantıklı mı?

Şimdi gelelim bizim için en önemli sorunsala. 5G arifesinde 4G destekli bir telefon almak ne derece mantıklı?

Şu anda satışta olan telefonlara baktığımızda çok büyük bir bölümünde 5G desteği olmadığını görüyoruz. Hatta 5G desteği olan model sayısı bir eldeki parmak sayısıyla aynı diyebiliriz.

Dolayısıyla şimdi 5G’li bir telefon almak isteseniz bile alamayabilirsiniz. Çünkü üreticiler bu modellerini şimdilik operatörler aracılığıyla satıyor.

Fakat önümüzdeki yıl işler tamamen değişebilir. Şimdilik sınırlı sayıda modelde kullanılan 5G modemler, 2020 ile birlikte orta segment modellere yayılabilir.

Bu doğrultuda bakacak olursak, bu sene 14.000TL verip aldığınız bir iPhone XS Max, önümüzdeki yıl 3000TL’lik telefonun sunduğu bağlantı hızını sunamayacak.

5g 2

Akıllı telefon sektörü için kırılma noktası

Biz böyle bir ikilemde daha önce kalmadık. Çünkü ülkemize 4G geldiğinde zaten satılan tüm modeller 4G’yi destekliyordu. 3G’de de aynı şekilde. 3G’ye geçtiğimizde satışta olan tüm modeller 3G’yi desteklemekteydi. Hatta aldığımız telefonlarda 3G, 4G olmasına karşın, ülkemizde bu hizmetler 2 – 3 yıl sonra kullanıma sunulmuştu.

Şimdiyse 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olmamız söz konusu. Eğer bu durum gerçekleşirse, şimdi satın aldığımız hiç bir telefon bu yüksek hızlı mobil veri teknolojisini desteklemeyecek. Dolayısıyla 5G’den yararlanmak için yeni bir telefon almak zorunda kalacaksınız.

İşte tam olarak bu sebepten ötürü akıllı telefon alırken çok fazla acele etmemenizi tavsiye ederiz. Zira Türkiye’nin 5G konusunda önemli çalışmaları mevcut. Telefon alma işinizi 1 yıl daha erteleyerek 5G teknolojisinin maliyetinin düşmesini ya da model yelpazesinin genişlemesini beklemek daha mantıklı olacaktır.

Honor 20 Lite özellikleri kesinleşti