3D yazıcılarla organ üretimi yaygınlaşabilir

3d yazıcı

Son yılların en gözde teknolojilerinden biri olan 3D yazıcılar, şimdi de insan sağlığını bizzat kurtarmak ve geliştirmek için kullanılacak.

3D yazıcılarla organ üretimi yaygınlaşabilir. Bioprinting alanındaki heyecan verici gelişmeler, Sidney’deki New South Wales Üniversitesi’ndeki araştırmacıların tıbbi sektörü devrim yaratacak bir esnek 3D biyoyazıcının geliştirilmesine öncülük etti. F3DB olarak adlandırılan bu yazıcı, minimal hata payıyla organ veya dokulara doğrudan organik malzeme tabakaları yerleştirebilir ve böylece önemli cerrahi müdahaleleri veya organların çıkarılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

NASA ay toprağında kullanılacak bir 3D yazıcı geliştirdi

F3DB, canlı hücrelerle biyomateryalleri hasar görmüş iç organlara veya dokulara yerleştirebilen bir esnek robotik kol ile donatılmış. Yazıcının yılan gibi esnek gövdesi, bir pilot veya cerrahın elle işaretleri kullanarak etkilenen bölgeye yönlendirebileceği, ağız veya anüsten içeri girecektir. Yazıcı ayrıca hedef bölgeye su püskürtebilen jetlere sahiptir ve baskı destekli elektrikli bir bistüri olarak da kullanılabilir. Araştırma ekibi, bu ileri teknolojinin bir gün minimal oluşumlu operasyonlar için tam bir araç haline gelebileceğini ummaktadır.

3D yazıcı

3D yazıcılarla organ üretimi yaygınlaşabilir

F3DB’nin robotik kolu, hidrolik sistem kullanarak “DC-motorlu şırınga” tarafından pompalanan su kullanarak üç yumuşak kumaşlı bir araç kullanır. Kolu ve esnek baskı kafası, masaüstü 3D yazıcılarına benzer şekilde her biri üç serbestlik derecesinde hareket edebilir. Ek olarak, işletmeciye gerçek zamanlı görüntüleme imkanı sağlamak için esnek bir minyatür kamera da içerir.

iGo3D 3D Yazıcı Çözümlerini CeBIT Hannover 2014’de Tanıtacak manset

Araştırma ekibi, cihazı ilk laboratuvar testlerinden geçirdi ve çikolata ve sıvı silikon gibi biyomateryal olmayan malzemeler kullanarak test etti. Daha sonra bir domuz böbreği üzerinde test edildi ve sonrasında yapay bir kolonda bir cam yüzey üzerine baskı yapılan biyomateryallerle test edildi. Tüm bu testler cihazın çalışmaya hazır olduğunu ve gelecekte cerrahların işinin oldukça kolaylaşacağını gösterdi.

Samsung Galaxy F14 performans testinde görüldü