Ucuza 3D Yazıcı Geliyor

2013092323525324746

28 yaşında bir girişimci tarafından evlerde  kolayca kullanılabilecek işlevsel bir 3D yazıcı projesi geliştirildi. Bu proje, yararlı icatların desteklendiği kickstarter’da bağış kampanyasına katıldı.Kısa süre içerisinde  toplanılan bağış miktarı ise 180 bin dolar.

Peachy Printer adlı bu 3D yazıcının geliştirilme amacı, evlerde 3D şeklinde tasarımların önünü açmaktı. Bunun içinde tabi evlerin bütçesine uygun bir yazıcı üretmek gerekiyordu. Bu ihtiyaçtan yola çıkan 28 yaşında ki bir girişimci, 3D yazıcısı için olan maliyet kalemlerini olabildiğince aşağı çekecek bir projeyi gerçekleştirdi. 2 gün gibi kısa sürede de, bu porje 180 bin dolar bağış elde etti. Evlere girecek olan 3D yazıcının maliyeti ise, 116 dolar gibi cüzi bir ücrettir.

2013092323525324746

Kısaca 3D yazıcısı projesinden bahsedelim. Fotolitografi yöntemiyle baskı özelliğine sahip bir cihaz, baskıda kullanılan maddeyi lazer sayesinde şekillendiriyor. CAD formatları oluşturarak, 3D boyutuna getirilmek istenen maddeye, ses dalgaları ve diğer ışınlar sayesinde şeklini kazandırıyor. Dijital kameralardan da faydalanarak 3D çizimleri yapılabiliyor. Ayrıca, 3D bir cihazın kopyasını tarayarak çizebiliyor.

Buraya kadar her şey güzel. Ben, 3D yazıcıların şu yönüne bir de dikkat çekmek istiyorum . Bu yazıcılar sayesinde 3D sistemli silah yapılabiliyor. Her eve girebilecek olan 3D yazıcılar, silah fabrikası gibi işleyecek yerlere imkan verebilir. Hem de ucuz olması işi daha da cazip kılıyor. 3D tarayıcılarla yapılan silahlar ayrıca güvenlik duvarlarını da aşabiliyorlar. Çünkü kaplaması plastikten oluyor. Sadece ucundaki ateşlenen kısmı metal oluyor. Güvenlik engeline takılmaması, tehlikeyi daha da büyütüyor. Çünkü istediğiniz güvenlik duvarını bu silah ile aşmak mümkün. Geçenlerde bir firma 3D yazıcılarla üretilebilen bir silahın projesini internet sitesine koymuştu. Bu proje basit olarak 3D yazıcılarda üretilebilir bir niteliğe sahipti. Kısa sürede proje en çok indirilenler arasına girdi. Yaklaşık olarak 3 günde 200 bin civarında indirildi. Bu nedenle proje, ABD’de mahkemelik oldu. Mahkeme kararından sonra proje internet sitesinden kaldırıldı. 3D silahlarla ilgili bir mevzuat yok. Silah tanımına dahi girmiyor. Bu nedenle ruhsatsız olarak herkes üretebilir. Şimdi 116 dolara elde edilecek bir 3D yazıcıda neler yapılabileceği insanda kuşku uyandırıyor.