Hastanın kendi hücreleri kullanılarak 3D yazıcı ile yapılan canlı kulak, ilk kez bir hastaya başarıyla nakledildi.
3D yazıcılar, bugün pek çok alanda kullanılmaya başlanmış durumda. Otomotiv sektöründen mimariye, sağlık sektöründen aksesuar üretimine pek çok alanda kullanılan bu yazıcılar, özellikle sağlık alanında ilklere imza atılmasına imkan sağlıyor. Tıp dünyasında bir ilkte Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde gerçekleşti. Dünyada ilk kez 3D yazıcı ile yapılan canlı bir kulak bir hastaya başarıyla nakledildi.
3D Bio adlı sağlık şirketi tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyonda, sağ kulağı gelişmemiş bir şekilde doğan bir hastaya, 3D printer ile hazırlanmış bir kulak implantı takıldı. Bu kulağın hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapılmış olması tıp dünyası için oldukça heyecan verici bir gelişme.
Bu hafta gerçekleşen bu tarihi operasyon, bir süredir devam eden bir klinik test sürecinin parçası. Eğer bu test süreci başarılı olursa, ki ilk operasyonun sorunsuz yapıldığı açıklandı, hastalardan alınan hücrelerle yetiştirilen ve 3D yazıcı ile hazırlanan organların hastalara nakli genel bir tıp uygulaması haline gelebilir. Elbette bunun için öncelikle deney sürecinde daha fazla operasyon yapılıp sonuçların gözlemlenmesi gerekiyor.
Bu tarihi operasyon hakkında konuşan 3D Bio CEO’su Dan Cohen, şu ifadeleri kullandı: “İlk kez bir şirket bütünüyle canlı bir şeyi yazıcılarla inşa ederek, bir hastanın doğuştan olmayan ya da bir travma veya hastalık sonrası kaybettiği bir uzvunun yerine koyuyor.” Cohen bu operasyonun benzer hastalıklardan muzdarip kişiler için umut verici olduğuna vurgu yapıyor.