2021 dijital haber raporu Türkiye hakkında ilginç detaylar içeriyor

dijital hizmet vergisi

Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2021 dijital haber raporu sunuldu. Türkiye ile ilgili detay oldukça dikkat çekici.

Gazetecilik sektörü yıllar içerisinde ciddi bir değişim yaşadı. Her şeyin dijitalleşmeye başladığı günümüzde haber kanalları bundan nasibini aldı. Türkiye’nin de dahil olduğu 46 ülkedeki 96 bin kişi araştırmaların konusu oldu. Kullanıcılara dijital haber siteleri ile ilgili güven seviyesini ölçen bazı sorular soruldu.

Genel detaylara bakıldığında ABD, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin hiç iyi durumda olmadığı görülüyor. Bu ülkelerde basına ve özellikle dijital mecraya güven neredeyse en düşük seviyelerde. Bu durum aslında kozmopolit bir ülke olmakla açıklanabilir. ABD ve İngiltere gibi ülkeler son derece karmaşık bir yapıya sahip.

2021 dijital haber raporu Türkiye özelinde iyi durumda

Yayınlanan dijital haber raporunda halkın ne kadarlık bir güveninin olduğu ölçülmeye çalışıldı. Listede şaşırtıcı sonuçlar yer alırken önemli bir bölümü beklendiği gibiydi. Brezilya’da halkın dijital haberlere olan güveni yüzde 54 seviyesinde. Covid 19 varlığını bile reddeden Brezilya medyası açıkçası beklenenden çok daha yüksek bir oy aldı.

2021 dijital haber raporu

Listenin devamına bakıldığında ABD en düşük güven oranlarından birisine sahip olduğu görülüyor. Yaklaşık olarak yüzde 29 seviyesinde bir güven var. Finlandiya ise en üst seviyede yer alıyor. Ülkedeki vatandaşların dijital haber organlarına olan güveni yüzde 65 seviyesinde.

Türk Telekom’dan her ihtiyaca bir Dijital Paket

Raporun Türkiye ile ilgili olan kısmına bakıldığında güven endeksinin yüzde 41 seviyesinde olduğu görülüyor. Avrupa ülkeleri ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’deki vatandaşlar dijital haber organlarına daha fazla güveniyor. Zirvedeki ülkelerle kıyaslanırsa oldukça geride diyebiliriz. Peki siz dijital medyaya güveniyor musunuz?