2019’un kazananı ve kaybedeni; Apple

apple 1 1

#İŞBİRLİĞİ

Akıllı telefon ve teknoloji sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Apple için 2019 nasıl geçti? İşte bu sorunun yanıtı.

Donanım Günlüğü olarak teknoloji ve akıllı telefon sektörünün önde gelen isimlerinin 2019 performanslarını değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu yazıdaki konuğumuz ise ABD – Cupertino merkezli teknoloji devi Apple.

Bilindiği üzere Apple pek çok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi. Fakat şu gerçeği de inkar etmememiz gerekiyor. Apple’ı Apple yapan, tüm dünyaya tanıtan en önemli ürünü iPhone oldu. Muhtemelen iPhone olmasaydı Cupertino merkezli şirket bugünlere hiç gelemezdi.

Peki 2019 ABD’li şirket için nasıl geçti? Senenin geneline baktığımızda Apple’ın yine fazlasıyla kar elde ettiği bir yılı geride bıraktığını söylemek mümkün.

apple

2019 içerisinde 3 yeni iPhone modeli tanıtıldı. iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max. Açık konuşmak gerekirse bu 3 model de tasarımı ve sunduklarıyla hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu hayal kırıklığının temel nedeni ise Apple’ın kullanıcıları heyecanlandıracak yenilikler sunmaması oldu.

Steve Jobs döneminde iPhone modelleri daha yenilikçi, daha çekici bir yapıya sahipti. Genel olarak şirket politikası taklit etmek yerine, taklit edilen olmak üzerineydi. Fakat Tim Cook döneminde bu tabular yıkıldı.

Son dönemde çıkan iPhone modellerinde kullanıcıları heyecanlandıran pek bir yenilik göremedik. Fakat bu Apple’ın muazzam bir kar marjına ulaşmasına engel olmadı.

Apple hem kazanan hem kaybeden

Tim Cook ve ekibi şu anda “ne yapsak satar” mantığıyla hareket ediyorlar. Ürettikleri ürünün, piyasada hali hazırda var olan ürünlerle ne derece rekabet edebileceğinin pek önemi yok. Nitekim bunu AirPods Pro ile de gördük. Ülkemizde 1800 TL’den satılan AirPods Pro benzeri pek çok kulaklık bulunuyor. Nitekim bu kulaklıkların fiyatı da 1000 TL dolaylarında.

apple 2

Fakat Apple’ın yetkilileri bunu önemsemiyor. Çünkü Apple ekosisteminde olan birisinin kalkıp da X markasını almayacağından çok eminler. Bu yüzden de hayli absürt fiyat etiketleriyle karşımıza çıkıyorlar.

Aynı ülkemizde 50.000 TL civarında bir etiketle satışa sunulan Mac Pro gibi. Kısaca söylemek gerekirse, Cupertino merkezli şirket genel yapı itibariyle 2019’da maddi anlamda kazanımları edindiyse de manevi anlamda pek bir şey kazanamadı.

Şu anda iPhone kullanıcılarının genel düşüncesi de Apple’ın eski heyecan verici, inovasyon ruhundan uzaklaştığı yönünde. Dileriz Steve Jobs’un kemikleri sızlamıyordur.

apple 4

Yurt dışından getirdiğiniz iPhone 11 kaç paraya geliyor?