2018VP1 asteroidi 2 Kasım’da Dünya’ya çarpıyor

2018vp1 asteroidi

The Economist’in kapağındaki meteor felaketi tahmini gerçek oluyor. NASA’nın 2018’de keşfettiği 2018VP1 meteorunun dünyaya çarpacağı kesinleşti mi? 

Popüler ve medyatik astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, 2018VP1 asteroidi için 2 Kasım’da dünya ile çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu duyurdu. NASA, 2018’deki açıklamasında çarpışma olasılığının %0.4 olduğunu vurgulamıştı. Ancak popüler astrofizikçi, ABD seçimlerinden bir gün önce asteroidin dünyaya çarpacağını savunuyor.

2018VP1 asteroidi dünyaya çaparsa ne olur?

Söz konusu asteroid 2 metre boyunda ve bir buzdolabı kütlesinde olduğu için dünyada büyük bir yıkım veya medeniyetleri yok edecek kitlesel bir imha yaratması beklenmiyor. Ancak 2 metrelik bir meteor’un atmosferde yanarak patlamasının bulunduğu bölgede yaratacağı şok dalgaları nedeniyle çevreye zarar verebileceği düşünülüyor. Ayrıca, asteoridin atmosferden geçip 40 bin kilometre hızla dünyaya çarpması halinde, çarptığı çevrede büyük yıkım oluşabileceğinden endişe ediliyor.

2018vp1 asteoridi

2013 yılında Rusya’da aniden beliren ve gökyüzünde patlayan meteorun hızı 60 bin kilometre/saat idi. Meteorun ağırlığı ise 10 bin ton olarak ölçülmüştü. Bu meteorun dünyaya çarpması halinde dünyada büyük yıkımların yaşanması kaçınılmaz olacaktı. Çok sayıda videoları çekilen meteorun hemen yanında beliren bir ışıklı cismin meteora ateş ederek parçaladığına dair de net görüntüler ortaya çıkmıştı. Bu görüntüler, uzaylıların dünyayı kurtarması olarak yorumlanmıştı.

Elon Musk Vegas tüneli işini batırdı

2018VP1 Asteroidi ise buzdolabı boyutlarıyla sadece 1-2 ton ağırlığa sahip. Dolayısıyla dünyada büyük bir yıkım yaratabilecek potansiyel taşımıyor. Ancak tabi ki, ateş düştüğü yeri yakar. Bunu da unutmayalım.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? 2013’teki 10 bin tonluk dev Rusya asteoridi, atmosfere girmeden önce fark edilmemişti. Bu kadar dev asteroidlerden bile haberi olmayan dünya, tamamen şansına dönmeye devam ediyor diyebilir miyiz? Hayır çünkü, 3 dakika sonra dinazorlar gibi yok olmayacağımızın garantisi olmadığını 2013’te sert şekilde anladık.