Z kuşağı çalışanların en fazla ilgilendiği içerikler borç yönetimi, iyi uyku ve meditasyon olarak sıralanıyor. Bir uzmana danışmak için Y kuşağından yüzde 37, X kuşağından ise yüzde 48 daha hızlı aksiyon alan bu kuşağın danışmanlık aldığı konular, panik atak, vegan-vejetaryen beslenme, travma ve stresle başa çıkma olarak sıralanıyor.
Pek çok kaynağa göre 1996 – 2015 yılı arasında doğanları kapsayan Z kuşağı, 2025 yılına kadar OECD ülkelerindeki iş gücünün yüzde 27’sini, küresel nüfusun ise üçte birini oluşturacak.
Kendilerinden önceki kuşaklara göre iş hayatından, yöneticilerinden beklentileri daha farklı olan bu kuşağın ilgi alanları ve eğilimlerinde de farklılıklar göze çarpıyor. Z kuşağının kendini ifade etme konusunda Y kuşağına göre daha açık, iş birlikçi ve yaratıcı. Duygularına ve düşüncelerine daha çok sahip çıkıyorlar. Çünkü kendilerini ifade etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorlar.
Bunu bilmelerini sağlayan etmen ise teknolojiyle olan sıkı ilişkileri. Sadece bir kanaldan değil her kanaldan kendilerini güçlü olarak ifade edebiliyorlar” dedi.
Üç kuşağın ilgi alanları birbirinden ayrışıyor
Wellbees’in verilerine göre Z kuşağı çalışanlar en çok borç yönetimi, iyi uyku ve meditasyonla ilgili konulara ilgi gösteriyor, bu alanlardaki içerikleri okuyor. Z kuşağının ilgi alanları önceki kuşaklardan tamamen ayrışıyor.
Y kuşağı en çok ebeveyn-aile ilişkilerine yönelik içerikleri takip ederken X kuşağında ise verimli toplantılar ön plana çıkıyor.
Şu anda içinde bulunduğumuz dönemde daha çok yapay zekanın aktif olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu durumun, Z kuşağının yaratıcı olmasıyla da ilişkili. Y kuşağının ilişkisel alanlara ilgisi aktifken, Z kuşağı sürekli üzerine bir şeyler ekleyerek ilerlemeyi göz önüne alıyor. Bireysellik daha ön planda olduğu için iş birlikçi yönleri de ağır basıyor. Çünkü hayatlarındaki zorlukların yanıtlarının kendilerinde olduğunu biliyorlar. Z kuşağı ile gerçekleştirdiğim seminerlerde gözlemlediğim bir diğer önemli konu ise pasif değil aktif katılımcı ve sorgulayıcılar. Bilgiye hızlı erişilebilirliğin artılarını yaşıyorlar.
Panik atak için uzman desteğine başvuruyor
Ttüm kuşaklar içinde uzman desteği alma konusunda en hızlı karar veren kuşak olarak öne çıkıyor. Wellbees’in verilerine göre için Y kuşağından yüzde 37, X kuşağından ise yüzde 48 daha hızlı aksiyon alan bu kuşağın danışmanlık aldığı konular, panik atak, vegan-vejetaryen beslenme, travma ve stresle başa çıkma olarak sıralanıyor.
Uyaranlara çok açık olması hızlı aksiyon almalarında önemli bir etken. Ancak bu durum onlara öngörüde bulunmakta fayda sağlasa da kaygılarını tetikliyor ve panik atak oranlarının fazla olmasına neden olabiliyor.