Yumuşak robotik ürünler geliyor!

Resim1

Bilim adamları, yardımcı giyilebilir cihazlar, rehabilite edici teknolojiler ve daha fazlası için kullanılan robotlarla ilgili önemli ilerleme kaydetti.

Yumuşak robotik ürünler geliyor! Basınçlı hava ile güçlendirilen bu cihazlar, algılama yetenekleri, yumuşak dokunuş ve yüksek güç/giriş oranları gibi özellikleriyle normal robotlara göre avantaj sağlıyor.

Ancak bunları tasarlamak ve üretmek, çok fazla deneme yanılma gerektiren manuel bir tasarım ve üretim hattı kurulmasına duyulan ihtiyaç nedeniyle kendi içinde bazı zorluklar taşıyor. MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) bilim adamları, yumuşak pnömatik aktüatörleri tasarlamak ve dijital olarak üretmek için bilgisayarları ve özel bir örgü sürecini kullanan “PneuAct” adlı yeni bir üretim tekniği geliştirdiler. Çalışmaları, sonunda, yeni yardımcı ve rehabilite edici cihazların üretimini kolaylaştırabilir.

Yumuşak robotik ürünler

CSAIL araştırmacılarına göre, “PneuAct, büyükannenizin şiş örgüsünden pek de farklı olmayan bir makine örgüsü işlemi kullanıyor, ancak bu makine otonom olarak çalışıyor”. Tasarımcı ürünü yazdırmadan önce simüle edilebilen aktüatör hareketlerini programlamak için yazılımdaki dikiş ve sensör tasarım desenlerini önceden sisteme tanımlıyor.

Yumuşak robotik ürünler

Yumuşak robotik ürünler geliyor!

Aktüatörler iletken iplik kullandıkları için, üretilem tasarımlar kullanıldığında “hissedebilir” tepkiler verebiliyor. Kanıt olarak ekip, yukarıdaki videoda gösterildiği gibi yardımcı eldiven, yumuşak el, etkileşimli robot ve dört ayaklı pnömatik yürüteç dahil olmak üzere birkaç prototip geliştirdi.

Yumuşak robotik ürünler

Yeni cihazlar eski tasarımlara göre, esneklik ve geri bildirimi birleştirme yeteneğini içeren önemli değişiklikler içeriyor. Geliştirici ekip bunu, “insan elleriyle dokunulduğunda algılanan ve bu dokunuşa tepki veren bir robot yapmak için aktüatörlerin kullanılması” olarak açıklıyor. Eldiven, parmak veya el yaralanması olan kişilere yardımcı olmak üzere parmak kas hareketlerini desteklemek için giyilebilir ve kavrama için ekstra güç katabilir.

Amazon koronavirüs kararı ile gündemde!