Yerli Savaş Uçağı için İngilizlerle Anlaşma İmzalandı

Milli muharip ucak projesinde ingiltere ile anlasma imzalandi88918 0

Yerli savaş uçağı geliştilmesi için çalışmalar devam ederken İngilizler ile danışma anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre İngilizler Türkiye’ye geniş kapsamlı danışmanlık hizmeti verecek. Anlaşmanın detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

TAI tarafından sürdürülen proje kapsamında yerli savaş uçağı geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. 2023 yılında ilk uçuşunu yapması beklenen uçak için detaylı çalışmalara başlandı. Çalışmalar kapsamında da İngiliz bir şirket ile anlaşma yapıldı. Yapılan anlaşmaya göre İngilizler yerli savaş uçağı geliştirilirken Türkiye”ye danışmanlık hizmeti verecek. Danışmanlık hizmetinin kapsamı ise oldukça büyük.

Turkish Aerospace ındustries ya da kısa adıyla TAI, ülkemiz için şimdiye kadar pek çok önemli projeyi hayata geçirdi. İnsansız hava aracımız Anka, T129 Atak helikopteri, Hürkuş eğitim uçağı, Turna, Şimşek yüksek hızlı insansız hava aracı ve Göktürk keşif gözetleme uydusu bu projelerden bazılarını oluşturmakta. Özgün projelerin yanı sıra Avrupalı uçak üreticisi Airbus için de üretimler yapan TAI,  A320, A330 ve firmanın son nesil sessiz uçağı A350 için çeşitli üretimler yapmakta.

TF-X model adıyla geliştirilecek olan savaş uçağı projemiz TAI önderliğinde sıfırdan geliştirilecek. Türkiye’de konu ile alakalı yeterli bilgi birikimi bulunmadığı için de İngilizlerden destek alınacak. İngiliz firma BAE System ile varılan anlaşma sonucunda İngilizler yerli savaş uçağı üretilirken Türkiye’ye danışmanlık hizmeti verecek.

İngiliz Başbakanı Theresa May’in gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından imzalar atıldı. İngiliz Başbakan Amerika dönüşü ziyaret ettiği ülkemize pek çok yetkili ile birlikte gelmişti. Askeri bir proje olduğu için devlet izinlerine tabi olan anlaşma da bu ziyaret sırasında imzalandı. Anlaşmaya göre BAE System projenin tüm aşamalarında ülkemize danışmanlık hizmeti verecek. Hizmetin kapsamı ile  ilgili ise bir sınır yapılan açıklamada göze çarpmıyor. Sıfırdan ülkemizde üretilecek olan savaş uçağının ilk olarak motorları yurt dışından ithal edilecek. Yazılımlar ve mühimmatlar ise ülkemizde hazırlanacak. Savaş uçağının  motorlarının da ilerleyen dönemlerde ülkemizde üretilmeye başlanması hedeflenmekte. Savaş uçaklarında kullanılan jet motorlarının ülkemizde tasarlanarak üretilmesi büyük bir bilgi birikimi sağlayacaktır. Elde edilen ilgi birikimi yerli yolcu uçaklarının motorlarının üretilmesinde de deneyim anlamında kullanılabilir.

Yerli savaş uçağının ilk uçuşunu 2023 yılında yapması, aktif kullanıma ise 2030 yılında girmesi bekleniyor.

Karşınızda Google Pixel 2