Yerli klavye uygulaması Tambu mesajları okuyor mu?

tambu

Yerli klavye uygulaması Tambu üzerinden gönderilen emojilerin adet olarak açıklanması, Tambu’nun mesajları okuduğunu gündeme getirdi. Peki, Tambu mesajlarımızı okuyor mu? Hangi verilerimizi topluyor?

Türk Telekom‘un geliştirdiği yerli klavye uygulaması Tambu, dün Samsung ile çok güzel bir işbirliğine imza atmıştı. Türkiye’de satılacak olan Samsung Galaxy modellerinde önyüklü klavye uygulaması olarak gelecek olan Tambu, bu güzel hareketine kendi kendine gölge düşürmeyi başardı.

Yerli klavye uygulaması Samsung telefonlarda önyüklü olarak gelecek!

Tambu, uygulaması üzerinden; “22 milyar erişim sağlandı, araç çubuğu 10 milyar kere kullanıldı, toplam 140 milyon emoji gönderildi. Türk bayrağı 600 bin kez gönderildi, Ay-Yıldız teması 1 milyon kişi tarafından yüklendi, 49 bin evlilik teklifi ve 92 bin çeyrek altın gönderilidi.” açıklaması ile gündeme bomba gibi düştü.

Tambu

Tambu mesajları okuyor mu?

Klavye uygulamasının bu verilere ulaşabilmesi için sizin mesajlarınızı okuması ve uygulama kullanımızını analiz edip veri toplaması gerekiyor. Peki, Tambu mesajlarınızı direkt olarak okuyor mu?

Tambu gizlilik politikasında; “ARGELA olarak kişisel verilerinizi, doğrudan bizlere gönüllü olarak sunmanız halinde veya Uygulama aracılığıyla elde etmekteyiz. Bu yolla elde ettiğimiz kişisel verileriniz, Uygulama’yı kullanmak amacıyla kayıt yaptırma, hesap oluşturma, profil oluşturma, form doldurma, bizimle yazışmalar gerçekleştirme, Uygulama aracılığıyla ürün satın alma veya anket ya da promosyonlara yanıt verme gibi aktiviteler esnasında sunmuş olduğunuz bilgileri kapsamaktadır.” ifadesini kullanıyor. Yani uygulama sizi takip açık açık takip ediyor.

Peki, yerli klavye uygulaması hangi verileri topluyor?

  • Kimlik ve İletişim Bilgileri: Telefon numarası, GSM operatörü, e-mail adresi ve diğer benzer veriler, üyelik bilgileri, varsa Uygulama için kimliği doğrulamak ve hesaba erişimi sağlamak için kullanılan parolalar gibi verilerdir.
  • Kullanım Verileri ve Sık Kullanılanlar: İçerikleri konusunda bilgi tutulmaksızın çeşitli yazılım ve teknolojik araçlar vasıtasıyla cihazlarınızdan toplanan veriler dâhil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, hangi içerikleri sunuculardan ücretli veya ücretsiz olarak hesabına yüklediği, hangi tür mesajlar (text, video vb.) gönderildiği, tercih edilen kullanım dili, aktif olunan zaman aralıkları, kullanılan servislerin neler olduğu, Uygulama ara yüzüne ilişkin kullanım alışkanlıkları, Uygulama’ya son giriş tarihi ve Uygulama kullanımı sırasında oluşan hatalar ve benzeri verilerdir.
  • Konum Verileri: Kullanıcıların (yaklaşık) konumları ile ilgili verileri kapsar. Kendi kontrolünüzde olan cihaz ayarlarına bağlı olarak, GPS verisi ile birlikte yakındaki baz istasyonları ve Wi-Fi etkin noktalarını tanımlayan veriler ve IP adreslerinden çıkarılan konum verileri ile gezinti verileri buna dahildir.
  • Cihaz Verileri: Cihaz modeli, Cihazın işletim sistemi, tercih edilen telefon kullanım dili, kullanıcının hangi operatörü kullandığı bilgisi, ülke bilgisi gibi verilerdir.