Sadece 11 ülkenin üretebildiği kişisel gerçek zamanlı işletim sistemini savunma sanayi için TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirildi. Böylece kritik yazılımların alt yapısı yerli olarak yapılacaktır.
Savunma sanayi için önemli olan yerli teknoloji, gerçek zamanlı işletim sistemiyle büyük bir mesafe kat etmiş oldu. Uydu, radar, füze ve sonar gibi sistemlerin millileşmesinden sonra yapılan en büyük milli proje de tamamlanmış oldu.
Gerçek zamansal işletim sistemi yani GİS sayesinde insansız hava araçları ve yine kısa süre önce geliştirilen insansız denizaltı araçları, helikopterler ve jetler gibi savunma sanayi için önemli olan teknolojilerin yazılımları tamamen milli olacaktır. Buda diğer ülkelere karşı kazanılan bir başarıdır. Sade 11 ülke kendi yazılımsal verilerini özgün olarak üretiyordu. Şimdi Türkiye’de bunların arasına girerek bu sayı, 12’ye çıkmış odu.
ABD, İsrail, Kanada, Güney Kore gibi ülkeler bu sisteme sahiptiler. Böylece kendilerini yüzde yüz savunma konusunda kabiliyetleri vardı. Çünkü bu sistem kendilerine güven veren bir yapıya sahipti. Bu sistemi kendi üreten ülkelerin yazılımsal anlamda diğer ülkeler tarafından bloke edilmeleri, durdurulmaları söz konusu değildir. Ancak bu sisteme sahip olmayıp, dışarıdan ithal eden ülkelerde her zaman savunma sistemleri kuşkulu olmuştur. Bu sistem tüm görev bilgisayarlarını yönetmektedir. Donanımları çalıştıran özelliğe sahiptir. İthal edildiğinde rekabet edilen ülkeler gizli yazılımlarla size kurduğu sistemi izleye bilir. Bu şekilde istihbarat toplar. Bu da sizi zayıf kılmaya diğer ülkeler nezdinde yeter. GİS sisteminin Türk mühendisler tarafından TÜBİTAK BİLGEM aracılığıyla başarılı bir şekilde geliştirilmiş olması, bütün olası tehditleri ortadan kaldırmıştır.
GİS işletim sisteminin Türk sanayisi tarafından üretilen milli savunma teknolojilerine uygulanması aşamasında bir sonraki aşamada geçilecektir. Böylece üretilen savunma sistemleri diğer ülkelerin tasarrufunda olma riski, yani onlar tarafından yönlendirilmesi gibi karşı casusluk gerçekleşemeyecektir.
Sistemi geliştiren ekip laboratuar çalışmalarında aldıkları sonuçlar, sistemin kaliteli olduğunu gösteriyor. Sistem geliştiricileri modüler bir yapıda tasarladıklarını söyledikleri işletim sistemi, diğer bütün sistemlere kolaylıkla adapte edilebilecek bir özellikte olduğunu söylediler. Bu demek oluyor ki uyumsuzluk gibi bir sorun ile karşılaşılmadan, milli olamayan haberleşme sistemleri, milli bir yapıya kavuşturulacaktır.