Yeni bir bakteri keşfedildi! Şempanzeleri öldürüyor

Şempanzeleri öldüren ve insanlara da bulaşabilen yeni bir bakteri keşfedildi!

Sierra Leone’deki bir doğa koruma alanında onlarca şempanzeyi öldüren yeni bir bakteri keşfedildi. Hastalık, insanlar için de tehlike teşkil edebilir.

Ölümcül hastalıkla bağlantılı olduğu belirlenen ve yeni keşfedilen bakteri, bu hafta Nature Communications adlı akademik dergide ilk defa bildirildi. 2005‘ten bu yana tehlike altındaki 56 Batı Şempanzesi, Tacugama doğa koruma alanında bilinmeyen bir hastalık nedeniyle ölmüştü. Tuhaf bir şekilde, hastalık sadece koruma alanındaki şempanzeleri etkiliyordu.

Şempanzeleri öldüren ve insanlara da bulaşabilen yeni bir bakteri keşfedildi!

Hastalık şempanzelerin nörolojik sorunlar geçirmesiyle, kusmaları ve ishal olmalarıyla başladı. Hastalık tıbbi tedaviye rağmen ölümle sonuçlanıyordu. Bilinmeyen hastalığı araştıran uluslararası bir araştırma ekibi hastalığa “epizootik nörolojik ve gastroenterik sendrom” (ENGS) adını verdi. Şimdi, 5 yıllık araştırmadan sonra hastalığın Sarcina cinsine ait yeni keşfedilen bir bakteri türü olan Sarcina troglodytae’le bağlantılı olduğu belirlendi.  Akademik bir dergide yayımlanan 2013 tarihli makaleye göre bakteri “mide ülseri, amfizematöz gastrit ve mide perforasyonu gelişiminde rol oynuyordu”. Mide duvarında gaz bulunmasıyla karakterize edilen amfizematöz gastrit ölümcül olma potansiyeline sahip.

Hastalık insanlarda görülmemekle birlikte şempanzeler ve insanlar genetik yapılarının yüzde 98,8’ini paylaştığı için aktarılma potansiyeline sahip. Araştırmacılar, “insan sıtmasının ana etken maddelerinden biri olan” ve bir zamanlar insanlarla birlikte evrimleştiği düşünülen Plasmodium falciparum’un aslında “batı gorilinden gelen zoonotik bir geçişten ortaya çıktığına” dair başka bir örneğe işaret etti. Ebola ve HIV gibi diğer enfeksiyonlar, insanlara büyük maymunlardan zoonotik transfer yoluyla ulaştı.

Gizemli monolit Göbeklitepe’de görüldü: ABD, Kanada ve şimdi Türkiye