Yazı tura atmak sanıldığı kadar objektif değilmiş!

Yazı tura atmak sanıldığı kadar objektif değilmiş!

Yazı tura atmak çoğu kararsız kaldığınız konuda bir seçim yapmanıza yardımcı olabilir, ancak araştırmalar gösteriyor ki şansınız aslında yüzde 50 olmayabilir. İşte tüm detaylar.

Hepimiz yazı tura atma şansının eşit olduğunu biliyoruz, değil mi? Ancak durum öyle olmayabilir. Yeni bir deney, paranın bazı durumlarda aslında bir tarafa değil de diğer tarafa yönelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Deneyden sorumlu uluslararası araştırmacılar ekibi çalışmayı başlattı ve aralarında toplam 350.757 yazı tura atmanın ortalama sonucunu buldu; yazarların yazı-tura akademisinde gördükleri her şeyi gölgede bırakan devasa bir sayı.

Yazı tura atmak sanıldığı kadar objektif değilmiş!

Sonuçlarının analizi, matematikçi Persi Diaconis tarafından önerilen 2007 tarihli bir teoriyi destekliyor; bu teori, parayı attığınızda yukarı bakan tarafın, yere düştüğünde yukarı bakma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yapılan deneyler, durumun yüzde 50,8 oranında böyle olduğunu gösteriyor. “Yazı-tura atmanın standart modeli Persi Diaconis tarafından genişletildi ve Persi Diaconis, insanların sıradan bir parayı fırlattıklarında, küçük bir derecede ‘devinim’ veya yalpalama meydana getirdiğini açıklamıştı. Yani şansınızın yüzde 50 olma ihtimali düşük zira siz o parayı fırlatırken bir şekilde yön verilmesine sebep oluyorsunuz. “Diaconis modeline göre devinim, madalyonun ilk tarafı yukarı bakacak şekilde havada daha fazla zaman geçirmesine neden oluyor. Sonuç olarak, madalyonun başladığı tarafa düşme şansı daha yüksek.” Bir dahaki yazı tura deneyiminizde paranın hangi yüzüyle başladığınıza dikkat edebilirsiniz.

İnsanların acıya neden dayanamadığı bilimsel olarak açıklandı