Yargıtay’dan ayıplı mal satışına emsal karar!

online alışveriş

Yargıtay, ayıplı mal satışlarına ilişkin öyle bir emsal karar verdi ki, bundan sonra tüketicilerin işi artık çok daha zor.

Yargıtay’dan ayıplı mal satışına emsal karar! İnternet üzerinden alışveriş yapanların en çok çekindikleri konuların başında, aldıkları ürünün ayıplı olup olmayacağı konusudur. Birçok kullanıcı, aldıkları ürünün herhangi bir yerinde bir hasar olmasından tedirgin bir şekilde sipariş vermekte ve bu süreç sonucunda bir sıkıntı yaşamaları halinde ise daha önce çok defa verilen kararlara güvenerek haklarını ya hakem heyetinden ya da tüketici mahkemelerinden alabileceklerini düşünerek rahatlamaktaydılar. Ancak artık bu konuda eskisi kadar rahat olamayacaklar.

Bilindiği üzere, böyle bir ayıplı mal satışı halinde, o satışın yapıldığı siteye şikayet yapılır site ise genel itibariyle bu durumu ödeme iadesi yaparak telafi eder, böyle bir telafi yoluna gidilmemesi halinde ise iş hukuka aktarılarak burada genelde tüketici lehine sonuçlanırdı.

Yargıtay’dan ayıplı mal satışına emsal karar

Yargıtay’dan ayıplı mal satışına emsal karar!

Bir internet kullanıcısı, çok iyi bilinen bir internet sitesinden hediye çikolata siparişi verdiği ve kendisine çikolata yerine sigara izmariti geldiği zamanda, yine benzer bir süreç yaşayacağını düşündü. Talihsiz alıcı, ilk olarak internet sitesine başvurdu ve olumsuz bir yanıt aldı. Bunun akabinde Hakem Heyetine başvuran alıcı, buradan olumlu karar alarak “bir kutu çikolataya”  ödediği paranın iadesini almaya hak kazandı.

Ancak karşı şirket, bu ayıplı mal gönderiminin kendisiyle alakalı olmadığı, kendisinin sadece bir aracı olduğu konusunda ısrarcıydı ve durumu Tüketici Mahkemesine taşıdı. Tüketici mahkemesi de itirazı reddederek alıcıyı haklı buldu. Ancak ünlü internet sitesi bununla da tatmin olmayarak durumu Yargıtay’a taşıdı.

Yargıtay ise herkesi şaşırtan bir karar vererek, ayıplı mala ilişkin e-ticarette pazaryerinin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını, sorumlu tarafın satıcı pastane olduğunu ve zararın tazmininde de onun sorumlu tutulabileceğini hükmetti.

Bu karar, herhangi bir pazaryerinden yapılan alışverişte artık o aracı internet sitesini değil satışı yapan satıcıyı muhatap almak zorunda kalınacağı manasına geldiği için son derece önemli.

Steam Deck çıkmadan bulut desteğine kavuştu