Intel, İlk Yapay Zekâlı Bilgisayar Intel Core Ultra Masaüstü İşlemcilerini Piyasaya Çıkarıyor

Intel Core Ultra

Masaüstü bilgisayarlar için önemli ölçüde daha düşük güç tüketen yeni Intel Core Ultra 200S serisi işlemciler, yüksek oyun performansı ve endüstri lideri bilgi işlem sunuyor.

Intel, yapay zekâlı bilgisayar yeteneklerini masaüstü platformlara ölçeklendirecek ve teknoloji tutkunlarına yönelik ilk masaüstü yapay zekâlı bilgisayarlarını müjdeleyecek olan yeni Intel Core Ultra 200S serisi işlemci ailesini tanıttı.

Intel Core Ultra 9 işlemci 285K’nın öncülük ettiği, teknoloji tutkunlarına yönelik en yeni nesil masaüstü işlemcilerde, masaüstü bilgisayarlar için mevcut en hızlı çekirdekler olan yeni nesil Performance çekirdekten (P çekirdek) 8 adede kadar ve sonraki nesil Efficient çekirdekten (E çekirdek) 16 adede kadar içeren beş masaüstü işlemci bulunuyor.

Bu güçlü çekirdekler birlikte, çok iş parçacıklı iş yüklerinde önceki nesle kıyasla %14’e kadar daha yüksek performans sağlıyor. Teknoloji tutkunlarına yönelik ilk NPU özellikli masaüstü işlemcileri olan bu yeni işlemci ailesi, en son teknoloji ürünü medya desteğine sahip yerleşik bir Xe GPU ile birlikte sunuluyor.

Intel Core Ultra

 

Başkan Yardımcısı ve İstemci Bilgi İşlem Grubu Yapay Zekâ ve Teknik Pazarlama Genel Müdürü Robert Hallock Group

Intel’in en son çekirdek ve verimlilik inovasyonları sayesinde, Intel Core Ultra 200S masaüstü işlemcileri, günlük uygulamalarda %58’e kadar daha düşük paket gücü ve oyun oynarken 165W’a kadar daha düşük sistem gücü ile güç kullanımında devrim niteliğinde değer bir düşüş sağlıyor. Gelişmiş verimliliği gelişmiş performansla bir arada sunan yeni işlemci ailesi, önceki nesle kıyasla %6’ya kadar daha hızlı tek iş parçacıklı ve %14’e kadar daha hızlı çok iş parçacıklı performans sağlıyor.

Intel Core Ultra

CPU, GPU ve NPU tarafından desteklenen eksiksiz yapay zekâ yetenekleri sayesinde, teknoloji tutkunları içerik oluşturma ve oyun için ihtiyaç duydukları akıllı ve güçlü performansa daha düşük enerji tüketimiyle ulaşabiliyorlar.

Yapay zekâlı bilgisayarı ilk kez teknoloji tutkunlarının kullanımına sunan Intel Core Ultra 200S serisi işlemcilerin yapay zekâ özellikli içerik oluşturucu uygulamalarındaki performansı, rakip amiral gemisi işlemcilere kıyasla %50’ye kadar daha hızlı. Yeni NPU ise, yapay zekâ işlevlerinin boşaltılmasını sağlıyor.

Oyun kare hızlarını artırmak için ayrı GPU’ları kullanıma almak, yapay zekâ iş yüklerinde güç kullanımını önemli ölçüde azaltmak ve performans etkisini minimuma indirirken oyunlarda yüz ve hareket izleme gibi erişilebilirlik kullanımlarını etkinleştirmek bunun örnekleri arasında yer alıyor.

Platform TOPS’u 36’ya ulaşabilen yeni Intel Core Ultra 200S serisi işlemci, Intel’in yapay zekâlı bilgisayarlar için ilk ve en iyi masaüstü işlemcisidir.

 

  • Teknoloji Tutkunları İçin Eksiksiz Çözüm: Yapay zekâ ve içerik oluşturmada harikulade bir performans sunan Intel Core Ultra 200S serisi işlemciler, rakip amiral gemisi işlemcilere kıyasla %28’e varan oyun performansı artışıyla sürükleyici bir oyun deneyimine olanak tanıyor.
  • Yeni Intel 800 Serisi Yonga Seti: Intel Core Ultra 200S serisi işlemcilerin yeni Intel 800 Serisi yonga seti, 24 adede kadar PCIe 4.0 hattı, 8 adede kadar SATA 3.0 bağlantı noktası ve 10 adede kadar USB 3.2 bağlantı noktası ile platform uyumluluğunu artırarak teknoloji tutkunlarının bağlantı ve depolama teknolojilerini de içeren en yeni teknolojilerden yararlanmasını sağlıyor.
  • Hız Aşırtma Elden Geçirildi: Intel Core Ultra 200S serisi işlemciler, P-çekirdekler ve E-çekirdekler için 16,6 MHz’lik adımlarla en yüksek turbo frekansı ile ince kontrollere sahip yeni hız aşırtma işlevselliği getiriyor. Yeni bellek denetleyicisi, yeni ve hızlı XMP ile toplamda 192 GB’a ve DIMM başına 48 GB’a kadar CUDIMM DDR5 belleği destekliyor ve Intel Extreme Tuning Utility artık tek tıklamayla hız aşırtma geliştirmeleri içeriyor.
  • Lider Bağlanabilirlik: Intel Core Ultra 200S işlemciler; 20 CPU PCIe 5.0 hattı, 4 CPU PCIe 4.0 hattı, 2 entegre Thunderbolt 4 bağlantı noktası desteği, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 donanımlı. Süper güçlü kablosuz performans sunan Intel Killer Wi-Fi; uygulama önceliği otomatik algılama, bant genişliği analizi ve yönetimi ile akıllı AP seçimi ve aktarma sayesinde kesintisiz ve sürükleyici çevrimiçi oyun deneyimlerine olanak tanıyor.
  • Çok Motorlu Güvenlik:  Intel Silicon Security Engine, zorlu yapay zekâ iş yükleri için yüksek performansı korurken veri gizliliğini ve kod bütünlüğünü korumaya da yardımcı oluyor.

Apple, iPhone 17 Pro modelleriyle uzun menzilli yakınlaştırmayı düzeltmeyi hedefliyor